Publicitate

Donald Trump l-a sustinut luni pe presedintele Partidului Republican din Carolina de Nord, Michael Whatley, ca viitor presedinte al Comitetului National Republican (RNC), iar pe nora sa, Lara Trump (FOTO), în calitate de copresedinte, încercând sa-si consolideze controlul asupra organizatiei în timp ce se apropie de nominalizarea la alegerile prezidentiale, relateaza Reuters.
Lara Trump, sotia lui Eric Trump – al treilea copil al lui Donald Trump -, este unul dintre cei mai activi sustinatori ai socrului sau. Ea este prezenta adesea la emisiunile de stiri conservatoare si a cochetat cu o candidatura pentru un loc în Senatul SUA în Carolina de Nord în 2022. Trump a lucrat îndeaproape cu fiica sa Ivanka si cu alti membri ai familiei si în timpul mandatului sau la Casa Alba.

“Michael a fost alaturi de mine”

Trump, favorit pentru a deveni candidatul partidului si a-l înfrunta pe presedintele democrat Joe Biden în alegerile prezidentiale din noiembrie, a declarat ca are nevoie ca RNC sa îsi desfasoare activitatea „fara cusur” si sa fie „un bun partener” al campaniei sale pentru alegerile din 2024.

Miscarea de a-l sustine pe Whatley urmeaza dupa saptamâni de relatari din presa care indicau ca Trump a devenit frustrat de actuala presedinta, Ronna McDaniel, din cauza strângerii slabe de fonduri si a performantelor partidului la urnele de vot.

Surse declarasera saptamâna trecuta pentru Reuters ca McDaniel vrea sa se retraga dupa alegerile primare din Carolina de Sud din 24 februarie, unde Trump este favorit, desi este statul unde a fost guvernatoare singura sa contracandidata, Nikki Haley.

În timpul mandatului lui McDaniel, Trump a fost învins în 2020, iar partidul a înregistrat o performanta mai slaba decât se astepta la alegerile de la mijlocul mandatului din 2022.

„Cred ca prietenul meu Michael Whatley ar trebui sa fie urmatorul lider al RNC. Michael a fost alaturi de mine de la început, a facut o treaba grozava în statul sau natal, Carolina de Nord”, a declarat Trump. „Nora mea foarte talentata, Lara Trump, a fost de acord sa candideze la functia de copresedinte al RNC … Ea mi-a spus ca vrea sa accepte aceasta provocare si ca ar fi MINUNAT”, a scris fostul presedinte.

Este un vechi agent politic

Regulile partidului impun ca în cele doua roluri de top sa existe un barbat si o femeie. Ca parte a remanierii conducerii republicane, Trump a declarat ca Chris LaCivita, un co-manager al campaniei sale, va ocupa functia de director de operatiuni al RNC. LaCivita este un vechi agent politic care a lucrat la RNC si în timpul cursei din 2016, ajutând la zadarnicirea unei contestatii fata de nominalizarea lui Trump în cadrul Conventiei republicane.

McDaniel va continua sa depuna eforturi pentru ca Biden sa fie învins în aceasta toamna, a declarat luni un purtator de cuvânt al RNC dupa declaratia lui Trump, adaugând: „Nimic nu s-a schimbat si nu va exista nicio decizie sau anunt privind planurile viitoare pâna dupa Carolina de Sud”.

Steve Scheffler, un membru al Comitetului National Republican din Iowa, a declarat ca se asteapta ca lista de conducere sustinuta de Trump sa fie aprobata de majoritatea celor 168 de membri ai organismului, care sunt responsabili de selectarea oficiala a presedintelui partidului.

Mobilizarea resurselor si în atragerea alegatorilor

În declaratia sa, Trump a spus ca se asteapta ca RNC, care joaca un rol vital în mobilizarea resurselor si în atragerea alegatorilor, sa actioneze, de asemenea, pentru a „asigura alegeri corecte si transparente” – un indiciu voalat la afirmatiile sale false potrivit carora a pierdut în 2020 din cauza fraudei.

Whatley a sustinut aceste afirmatii, a precizat Comitetul National Democrat (DNC) într-o declaratie în care a criticat alegerea lui Trump. Într-un alt comunicat, managerul de campanie al lui Nikki Haley, contracandidata lui Trump, a criticat schimbarile de conducere propuse de Trump ca fiind asemanatoare cu „rearanjarea scaunelor de punte pe Titanic”. Ea a descris RNC ca fiind „efectiv falimentara” si a spus ca Haley, daca va fi aleasa, va concedia pe toata lumea din organizatie si va efectua un audit al finantelor acesteia.

Citește toată știrea

Trump vrea să-şi pună nora la conducerea Partidului Republican
Publicitate