Publicitate

Fortele rusesti obtin terminale de satelit Starlink în mod ilicit din tari terte si le folosesc tot mai des pe linia frontului, a declarat luni pentru Reuters purtatorul de cuvânt al agentiei de spionaj militar a Ucrainei.
Duminica, Ucraina, care foloseste Starlink pentru comunicatii militare în razboiul sau cu Rusia, a declarat ca trupele rusesti folosesc Starlink în zonele ocupate.

„Contrabanda din tari terte”, a spus Andrii Iusov, când a fost întrebat cum au obtinut fortele rusesti dispozitivele. „Utilizarea a crescut pe linia frontului”, a spus el.

Fortele rusesti folosesc terminalele prin satelit pentru internet de mare viteza produse de SpaceX, compania lui Elon Musk, pentru a coordona atacuri în partile ocupate ale Ucrainei. Andrii Iusov a declarat ca se lucreaza în prezent pentru a împiedica acest lucru.

Întrebat daca Ucraina încearca sa opreasca utilizarea de catre Rusia a terminalelor, Iusov a declarat: „Da, se lucreaza”.

Terminalele Starlink, care ofera o conexiune la internet de mare viteza, au fost trimise de urgenta pentru a ajuta Ucraina dupa invazia Rusiei din 2022 si au fost vitale pentru comunicatiile de pe câmpul de lupta al Kievului.

Starlink spune ca nu face afaceri de niciun fel cu guvernul sau cu armata Rusiei. Compania a declarat pe 8 februarie ca terminalele sale nu erau active în Rusia si ca SpaceX nu a vândut sau comercializat niciodata serviciul în Rusia si nici nu a livrat echipamente în locatii din Rusia.

Luni, Kremlinul a declarat ca terminalele nu au fost certificate pentru a fi utilizate în Rusia si nici nu au fost furnizate oficial acesteia si, prin urmare, nu pot fi folosite.

„Contrabanda din tari terte”, a spus Iusov, când a fost întrebat cum obtineau fortele rusesti dispozitivele.

„Utilizarea a crescut pe linia frontului”, a spus el.

Ucraina, care foloseste Starlink pentru comunicatii militare în razboiul sau cu Rusia, a declarat duminica ca trupele rusesti foloseau Starlink în zonele ocupate, în timp ce razboiul pe scara larga cu Rusia se apropie de pragul de doi ani.

Citește toată știrea

Ucraina spune că forţele ruseşti obţin Starlink-ul lui Musk prin intermediul unor ţări terţe
Publicitate