Publicitate

Sala de festivitati a Colegiului National „Costache Negruzzi” din Iasi s-a transformat miercuri, 7 februarie, într-o sala de concerte. Razvan Stoica, cunoscutul violonist român, a adus pe scena colegiului din Iasi vioara Stradivarius Ex-Ernst 1729, pentru a încânta elevii cu un recital memorabil, alaturi de sora sa, pianista Andreea Stoica, în cadrul proiectului „Un Stradivarius în Scoli”.

Tinerii negruzzisti au audiat o selectie de capodopere ale muzicii clasice, dintre care amintim „Sonata pentru vioara – E major H.W.V. 373” de Georg Friedrich Handel, „Sonata pentru vioara în G major” de Joseph Haydn, „Suita Italiana” de Igor Stravinski, „Capriciul Nr. 15, Mi minor” de Niccolo Paganini si „Tzigane – Rapsodie de concert” de Maurice Ravel.

Razvan Stoica: „Este o onoare pentru orice violonist”

Razvan Stoica a împartasit gânduri cu privire la importanta muzicii clasice pentru tineri, subliniind ca acest proiect reprezinta o invitatie la descoperirea artei. „Acest proiect vine ca o provocare în încercarea de a aduce publicului tânar placerea muzicii clasice, pentru a-i atrage în sala de concerte obisnuite, întrucât muzica este foarte importanta pentru elevi. În afara faptului ca te ajuta la nivel energetic si îti induce anumite stari, cred ca ajuta foarte mult si pe termen lung. Este o vioara Stradivarius din 1729 si pe care am onoarea de a o avea pe scena timp de mai bine de 25 de ani, în urma câstigarii unui concurs din Austria. Cred ca este o onoare pentru orice violonist sa poata cânta pe un instrument de genul acesta”, a mentionat violonistul Razvan Stoica.

Elevii prezenti la eveniment si-au exprimat bucuria de a participa la recital. „Este o mare onoare sa particip la un astfel de eveniment. Ma bucur ca la un liceu prestigios, cum este Colegiul «Costache Negruzzi», se fac si astfel de activitati culturale si sunt foarte încântata ca pot asista la concert”, a precizat Maria, eleva la Colegiul Negruzzi.

Directoarea Colegiului „Costache Negruzzi”, Camelia Gavrila, a spus ca aceasta activitate vine în completarea celorlalte proiecte ale scolii, dintre care amintim saptamâna stiintelor, saptamâna artelor si deschiderile spre literatura prin colaborarile cu Festivalul FILIT.

„Este o invitatie în lumea artei, într-o arta inedita, extrem de complexa si de profunda. Concertele nu poti sa le desfasori în scoala, dar pentru ca exista acest proiect în care mi-am dorit sa fim parte, prin relatia cu Fundatia Gaudium Animae si, bineînteles, cunoasterea artistului Razvan Stoica, s-au conturat premisele unei coborâri a unui Stradivarius în Colegiul «Negruzzi». E o întâlnire cu un repertoriu interesant, piesele sunt asezate într-o anume cronologie si într-o anume repectivitate si virtuozitate. Venind în «Negruzzi», au fost atenti nu doar la fraza muzicala sensibila, care sa poata fi receptata de adolescenti, dar si la elementele de tehnica, de virtuozitate, stiind ca vorbim despre tineri acomodati cu fenomenul estetic”, a declarat Camelia Gavrila.

Cine este Razvan Stoica

Razvan Stoica a început studiile la vârsta de 6 ani, la Liceul „George Enescu” din Bucuresti, urmând apoi Conservatorul din Amsterdam, sub îndrumarea violonistului Ilya Grubert. Are în palmares 30 de premii nationale si internationale, iar din 2009 cânta pe vioara Stradivarius Ex-Ernst din 1729, câstigata în urma Concursului Strad Prize, de la Salzburg, unde a avut 170 de contracandidati. În anul 2013, a câstigat premiul New Talent la Bratislava.

Din 1996 cânta alaturi de sora sa, pianista Andreea Stoica, formând Duo Stoica în numeroase concerte si recitaluri sustinute pe mari scene din Europa, Statele Unite ale Americii si Asia.

Proiectul „Un Stradivarius în Scoli”, inclus în programul „Muzica Inspira” al Fundatiei Culturale Gaudium Animae, reprezinta un efort de a aduce muzica clasica mai aproape de tineri printr-o o suita de concerte sustinute în institutii de învatamânt de violonistul Razvan Stoica la vioara Stradivarius Ex-Ernst 1729. 

 

 

Citește toată știrea

„Un Stradivarius în Şcoli” – concert rarisim ieri la Colegiul “Negruzzi”. „Este o onoare pentru orice violonist” (VIDEO)
Publicitate