Publicitate

Iasul este un oras bogat atât în arta, cât si în artisti. Am vorbit cu Laura Candet (FOTO), studenta doctoranda în Arte Vizuale la Universitatea Nationala de Arte „George Enescu” (UNAGE), pentru a afla ce oportunitati au tinerii artisti si studenti ai facultatii de arta în orasul lor. Concluzia: nu sunt deloc putine.
„Iasul este unul dintre cele mai importante puncte culturale din tara, alaturi de Cluj si Bucuresti. Mereu gasesti aici ceva de facut, ca artist”, ne spune Laura. Studenta este implicata în mai multe colaborari si proiecte. „Asa e viata de artist”, spune ea. Dincolo de studiile la UNAGE, Laura a plecat cu o mobilitate Erasmus, unde a studiat la Accademia di Belle Arti din Venetia si Verona. 

O poarta deschisa pentru tinerii artisti este colaborarea cu muzeele si galeriile. Profesorii UNAGE organizeaza galerii pentru studenti, Casa de Cultura a Studentilor de asemenea, în acest fel studentii având posibilitatea de a acumula experienta. Dupa ce un student promoveaza examenul de licenta în domeniul artelor vizuale, el are posibilitatea de a se înscrie în Uniunea Artistilor Plastici si poate expune în galeriile organizate de aceasta.
„Oportunitati exista, dar de obicei sunt cautati cei mai buni studenti artisti. Oricine poate fi remarcat daca face ce trebuie. Este important sa fii constant, sa investesti în tine, sa aplici la proiecte, sa te faci vizibil”, spune Laura. Acum, ea lucreaza cu mai multe galerii internationale, si participa la expozitii precum Ruby Red sau CICA Museum, în Coreea de Sud. 

De asemenea, a fost beneficiara bursei „Tinere Talente” oferita de Fundatia Regina Margareta a României, un proiect care ofera sprijin financiar si oportunitati de formare si expunere pentru tinerii artisti. 

Laura spune ca primul pas pentru a te face remarcat este sa activezi într-o asociatie: “O asociatie foarte faina este Link Through Culture. Mai sunt asociatii ale studentilor, Casa de Cultura a Studentilor, prin care se organizeaza constant evenimente si proiecte. În cadrul UNAGE sunt tot felul de proiecte, de exemplu la pictura avem „Iasi – orasul tramvaielor pictate”, proiect condus de Adrian Crîsmaru, prin care studentii sunt invitati sa picteze pe, dar si în interiorul tramvaielor.”

Despre noul proiect ZdI “Ziarul Studentesc” citeste AICI

Toate articolele din noua sectiune ZdI “Ziarul Studentesc”, AICI

Citește toată știrea

V-aţi întrebat cine sunt cei ce pictează tramvaiele? Viaţa de student artist la Iaşi
Publicitate