Publicitate

Drumul catre si dinspre vama Leuseni, de la frontiera Republicii Moldova cu România, a fost blocat cu tractoare, luni, de fermieri care protesteaza si care spun ca nu vor pleca pâna când presedinta Maia Sandu, presedintele parlamentului Igor Grosu si prim-ministrul Dorin Recean nu vor veni sa discute cu ei.
„În contextul protestelor organizate de fermieri, accesul catre si dinspre punctul de trecere a frontierei Leuseni a fost întrerupt. Circulatia vehiculelor este blocata, iar echipele comune ale Inspectoratul General al Politiei de Frontiera, Inspectoratului de Politie Hâncesti si Inspectoratului National de Securitate Publica sunt prezente pentru a mentine ordinea publica si a restabili fluxul în trafic”, se arata într-un comunicat publicat de Inspectoratul General al Politiei (IGP) din Republica Moldova, citat de NewsMaker.

Autoritatile moldovene recomanda calatorilor sa opteze din timp pentru alternativele disponibile, adica punctele de frontiera de la Sculeni, Costesti sau Leova-Bumbata, pentru a evita eventualele neplaceri si întârzieri.

Unul din liderii protestului, fermierul Sergiu Stefanenco, a publicat un videoclip pe Facebook de pe traseul care duce spre vama Leuseni, unde are loc protestul. În imaginile se observa mai multe tractoare care stationeaza pe o portiune de drum, blocând astfel accesul altor vehicule. Agricultorul spune ca vama de la Leuseni nu va fi deblocata pâna când conducerea de vârf a tarii nu va veni la discutii cu manifestantii.

„Vama Leuseni este blocata. Pâna nu vine Maia cu toata banda ei aici nu se deblocheaza. Asta-i protestul fermierilor. Fermierii suparati au blocat vama Leuseni. Asteptam conducerea tarii sa reactioneze. (…) Stimati cetateni, ne cerem scuze si va rugam sa folositi alte puncte de trecere a frontierei. (…) Solicitam sa vina la discutii prim-ministrul Republicii Moldova, presedintele Parlamentului si doamna Maia Sandu”, a spus acesta în video.

Fermierii moloveni si-au început protestele înca la sfârsitul anului 2023. Acestia cer impunerea unui moratoriu bancilor asupra aplicarii de penalizari, înfiintarea unei comisii speciale care sa analizeze cazurile fermierilor care nu pot sa-si mai plateasca datoriile si alocarea a 50- din fondurile Agentiei Nationale de Plati pentru Agricultura pentru compensarea pierderilor pentru culturile de floarea-soarelui si porumb în 2023.

Guvernul a constituit un grup de lucru, care va stabili cum si cu cât vor fi ajutati agricultorii care risca sa dea faliment, dar luna trecuta Asociatia Forta Fermierilor a criticat activitatea comisiei speciale create de guvern. Potrivit fermierilor, comisia nu este functionala si autoritatile doar ar „mima” intentia de a ajuta. De cealalta parte, potrivit Ministerului Agriculturii, comisia nu poate interveni direct în relatiile comerciale dintre doi agenti economici, dar ministerul a dat asigurari ca vor fi depuse eforturi ca sa fie gasite solutii.

 

Citește toată știrea

Vama Leuşeni – Albiţa este blocată de un protest al fermierilor moldoveni
Publicitate