Autorul traseaza cu subtilitate de maestru ciocnirea dintre doua lumi: cea burgheza a valorilor înalte si cea saraca a Parisului, o lume dura a oamenilor nevazuti si a placerilor primejdioase.
Publicata în 1928, povestea‑cult a lui Belle de Jour a stîrnit reactii aprinse în epoca, aducîndu-i autorului acuzatii de pornografie si aruncînd romanul în umbra pîna în 1967, cînd a fost readus în atentia publicului de ecranizarea magistrala a lui Luis Buñuel. Desi marginal în epoca, Belle de Jour a ocupat întotdeauna un loc aparte în opera si, dupa cum spunea Kessel însusi, în inima lui, fiind dedicat Nadiei-Alexandra Polizu-Micsunesti, prima sa sotie, originara din România si cunoscuta ca Sandi, care s-a stins din viata rapusa de tuberculoza chiar în 1928, anul aparitiei romanului.
Analiza psihologica profunda cu puternice accente sociale, romanul urmareste drama lui Séverine Sérizy, o tînara bogata care pare a avea tot ce-si poate dori o femeie: o viata fara griji, o frumusete rapitoare si un sot blînd pe care-l adora. Prinsa într-o relatie intima ce-i ofera doar bucuria de a darui, Séverine ascunde însa un secret tulburator: descoperindu-si sexualitatea adormita de traume adînci si haituita de dorinta atingerii unui barbat brutal care sa o supuna, tînara porneste în cautarea placerii lucrînd clandestin într-o casa de rendez-vous sub numele Belle de Jour. Îndeplinirea fanteziei într-o lume a bunei-cuviinte are însa un pret necrutator: captiva între satisfactia pe care i-o aduc niste necunoscuti si spaima de a pierde pretuirea barbatului pe care îl iubeste, Séverine aluneca treptat în nebunie, iar în conflictul ei interior autorul traseaza cu subtilitate de maestru ciocnirea dintre doua lumi: cea burgheza a valorilor înalte si cea saraca a Parisului, o lume dura a oamenilor nevazuti si a placerilor primejdioase.
DESPRE AUTOR
Joseph Kessel (1898-1979), scriitor si jurnalist francez, s-a nascut în Villa Clara, Argentina, într-o familie de evrei originari din Imperiul Rus. Si-a petrecut copilaria în Orenburg, Rusia, dupa care s-a mutat în Franta. A studiat la Nisa si apoi la Paris, unde si-a încheiat studiile liceale de filologie în 1915, angajîndu-se la Journal des débats. Un an mai tîrziu s-a înrolat voluntar în armata, luptînd în Primul Razboi Mondial ca artilerist si aviator. În 1928 a participat la înfiintarea saptamînalului Gringoire, pe care l-a parasit însa odata cu ascensiunea lui Hitler si începutul prigoanei evreilor în Germania, cînd publicatia a adoptat o directie vadit antisemita. Dupa începutul celui de-al Doilea Razboi Mondial, a luptat în Rezistenta Franceza, întorcîndu‑se pe front ca aviator si compunînd, împreuna cu Maurice Druon, versurile celebrului imn al Rezistentei, „Le Chant des partisans”. Cu o activitate jurnalistica prodigioasa, a calatorit în multe colturi ale lumii, unde a realizat numeroase reportaje, calatoriile si experienta razboiului oglindindu-se în mare parte din opera sa literara. Scriitor prolific, admirat de contemporani, Kessel a publicat optzeci de romane, multe dintre ele premiate, ecranizate si traduse pe toate continentele, printre care L’Équipage (1923; Prix Paul Flat acordat de Academia Franceza), Les Captifs (1926; Grand prix du roman de l’Académie française), L’Armée des ombres (1943), Le Lion (1958; Leul, Editura Polirom, 2017) si Les Cavaliers (1967). În 1962 a devenit membru al Academiei Franceze. A primit, de asemenea, distinctii importante, cum ar fi titlul de Mare Ofiter al Legiunii de Onoare. A murit în 1979, la Avernes. În 2020, editura Gallimard i-a consacrat un loc de cinste printre scriitorii francezi canonici, reeditîndu-i scrierile în prestigioasa colectie Bibliothèque de la Pléiade.
De marti, 5 decembrie 2023, la chioscurile de presa, numai cu Ziarul de Iasi: “Belle de jour” de Joseph Kessel
Pret: 17 lei
Partener: Fundatia Antibiotice Stiinta si Suflet