Publicitate

Alunecarea de teren cauzata marti de ploi importante într-un sat minier în sudul Filipinelor s-a soldat cu cel putin 68 de morti, iar salvatori nu mai nicio speranta sa gaseasca supravietuitori, anunta autoritatile, relateaza AFP.
Peste zece cadavre au fost scoase din noroi luni. Alte 51 de persoane sunt date în continuare disparute, inclusiv mineri si locuitori ai satului, potrivit unui ultim bilant anuntat de autoritatile locale. Un bilant anterior anunta 54 de morti si 63 de disparuti.

Aceasta alunecare de teren, în satul Masara, în apropierea unei mine de aur, a acoperit o statie a autobuzului destinat angajatilor minei si 55 de case în acest sat situat pe Insula Mindanao, în sudul Filipinelor. Stânci, noroi si arbori au fost alunecat la vale, pe o distanta de 700 de metri, pe un munte situat în apropierea minei, si au acoperit aproape noua hectare.

”A trecut aproape o saptamâna de la alunecare si (…) presupunem ca nu mai este nimeni în viata acolo”, a declarat un purtator de cuvânt al Biroului de la nivelul provinciei însarcinat cu gestionarea catastrofelor în Davao de Oro, Edward Macapili.

”În zona este un miros îngretosator si trebuie sa acceleram extractia”, subliniaza el. O zona de aproximativ 50 de metri adâncime ramâne de verificat, anunta el. Autoritatile au anuntat ca vor continua cautarile pâna la gasirea tuturor disparutilor.

Alunecarile de teren sunt frecvente într-o mare parte a Filipinelor, din cauza reliefului muntos, unor precipitatii puternice si despaduririi din cauza exploatarii miniere, a agriculturii prin ardere si exploatarii forestiere ilegale.

Precipitatii care dureaza de mai multe saptamâni în anumite zone pe Mindanao, a doua cea mai mare insula din Filipine, au cauzat zeci de alunecari de teren si inundatii, care au determinat zeci de mii de oameni sa se refugieze în adaposturi de urgenta.

 

Citește toată știrea

Bilanţul victimelor alunecării de teren din Filipine creşte la 68 de morţi
Publicitate