Publicitate

Confruntata cu importuri mari de gaze rusesti, în timp ce razboiul din Ucraina continua, Austria încearca sa ia masuri mai radicale, inclusiv sa puna capat contractului pe termen lung prin care compania energetica OMV cumpara gaze de la Gazprom, a declarat luni ministrul austriac al energiei, relateaza Reuters.
Dupa ce a cautat mult timp sa mentina legaturi strânse cu Rusia, Austria a încercat, dupa invazia rusa din Ucraina, sa puna capat dependentei sale de zeci de ani de gazul rusesc la preturi accesibile, facând eforturi pentru a gasi furnizori alternativi.

Desi lideri politici precum ministrul energiei, Leonore Gewessler, de la la partidul Verzilor, a repetat ca Moscova nu mai este un partener de încredere, compania petroliera OMV, partial detinuta de stat, a precizat ca va continua sa cumpere gaz de la Gazprom în cadrul unui contract care se încheie în 2040.

La o conferinta de presa, Gewessler a declarat ca ponderea Rusiei în importurile de gaze ale Austriei a crescut de fapt în decembrie ajungând la un nou record, de 98-, fata de 76- în luna precedenta, chiar daca volumul total al importurilor a scazut usor.

„Piata si companiile energetice care fac parte din ea nu îsi îndeplinesc suficient de bine responsabilitatea de a reduce dependenta de gazul rusesc”, a reprosat Gewessler. „Diversificarea importurilor noastre de gaze avanseaza mult prea încet”, a aratat ministrul.

Gewessler a anuntat ca ministerul sau a însarcinat grupul de reflectie economica Wifo cu realizarea unui studiu pâna la vara privind impactul economic al încheierii contractului OMV cu Gazprom si pericolele mentinerii dependentei de gazul rusesc. „Trebuie sa ne pregatim sa iesim din contractele pe termen lung ale OMV”, a subliniat ea. OMV nu a raspuns imediat la o solicitare de comentarii, precizeaza Reuters.

Ministerul Energiei are de gând, de asemenea, sa oblige companiile care vând gaze în Austria sa ia masuri concrete pentru a reduce proportia de gaze rusesti din mixul lor. Acesta va examina temeiul juridic pentru o astfel de cerinta, care va necesita o majoritate de doua treimi în parlament pentru a deveni lege, a aratat Gewessler.

Nu a fost clar în ce masura partenerul de coalitie al Verzilor – care sunt un partid de stânga, Partidul Popular – conservator – al cancelarului Karl Nehammer, a fost implicat în planurile anuntate luni de ministrul energiei. În toamna acestui an vor avea loc alegeri parlamentare, iar Partidul Libertatii, de extrema dreapta, conduce în sondaje, mentioneaza Reuters.

SURSA FOTO: iglobenews.org

 

Citește toată știrea

Contractul pe care OMV îl are cu Gazprom atârnă ca o piatră de moară de gâtul Austriei
Publicitate