Publicitate

Camera Deputatilor a adoptat, marti, în unanimitate, un proiect care prevede ca examenul teoretic pentru obtinerea permisului de conducere poate sa fie dat oriunde în tara, nu numai în localitatea de domiciliu.
Propunerea legislativa modifica si completeaza Ordonanta de Urgenta nr.195/2002 privind circulatia pe drumurile publice.

Actul normativ vizeaza reducerea timpilor de asteptare de la promovarea examenului teoretic pâna la participarea la examenul practic de obtinere a permisului de conducere si oferirea posibilitatii candidatilor la obtinerea permisului de conducere de a participa la examenele teoretice oriunde în tara, se precizeaza în expunerea de motive a proiectului.

„Persoanele care solicita participarea la examen pentru proba practica în vederea obtinerii permisului de conducere sau a unor noi categorii trebuie sa fie apte din punct de vedere medical, potrivit legii, sa faca dovada pregatirii practice prin cursuri organizate de unitati autorizate si ca a fost declarat „admis” de catre autoritatea competenta la proba teoretica de verificare a cunostintelor”, prevede actul normativ.

Aceasta modificare va permite candidatilor pentru obtinerea permisului de conducere sau a unor noi categorii ori subcategorii ale acestuia sa depuna dosarul complet la autoritatea competenta pe raza careia solicitantii îsi au domiciliul ori resedinta, se arata în raportul comisiei de specialitate.

De asemenea, proiectul mai stabileste ca „pregatirea teoretica si practica în vederea obtinerii permisului de conducere va fi organizata pe module si va fi recunoscuta reciproc de unitatile autorizate cu atributii în domeniu”. Conform motivarii comisiei, aceasta modificare va permite unitatilor autorizate cu atributii în domeniu organizarea mai buna a activitatii de pregatire a candidatilor pentru obtinerea permisului de conducere.

„Proba teoretica de verificare a cunostintelor pentru obtinerea permisului de conducere se poate sustine la orice autoritate competenta de pe teritoriul României cu respectarea conditiilor de vârsta, potrivit legii. Proba practica pentru obtinerea permisului de conducere si eliberarea acestuia se realizeaza de catre autoritatea competenta pe raza careia solicitantii îsi au domiciliul ori resedinta sau, în cazul celor aflati la studii în România de cel putin 6 luni, de catre autoritatea competenta pe raza careia se afla adresa unde locuiesc”, mai prevede actul normativ.

„Prin aceasta modificare se va permite ca examenul teoretic pentru obtinerea permisului de conducere sa fie dat oriunde în tara si astfel se vor reduce timpii de asteptare a candidatilor de a deveni conducatori auto”, se mai motiveaza în raportul comisiei de specialitate.

Examenul practic pentru obtinerea permisului de conducere va ramâne sa fie dat în conditiile actuale, deoarece acum autoritatile competente din domeniu nu au posibilitati tehnice sa poata sa fie dat oriunde în tara, se mai mentioneaza în raport.

Camera Deputatilor este for decizional. AGERPRES

Citește toată știrea

Camera Deputaţilor: Examenul teoretic pentru obţinerea permisului de conducere poate fi dat oriunde în ţară
Publicitate