Publicitate

Propunerea legislativa initiata de deputatul USR, Filip Havârneanu, care prevede gratuitate pentru elevi la muzee si spectacolele organizate pe teritoriul României, a fost adoptata de Senat. Proiectul deputatului iesean, menit sa-i încurajeze pe copii sa se apropie de arte, fara a exista o conditionare financiara, a devenit unul sustinut de majoritatea parlamentarilor, indiferent de partid si, daca va fi primi voturi favorabile si la camera decizionala, va deveni lege nationala.
Proiectul USR modifica Legea învatamântului preuniversitar (198/2023) astfel încat elevii sa beneficieze de acces gratuit la muzee, concerte, spectacole de teatru, opera, film, precum si la alte manifestari culturale si sportive organizate de institutii publice.

 În prezent, elevii primesc o reducere de doar 75- din pretul unui bilet.

Senatul a adoptat propunerea legislativa a deputatului Filip Havârneanu, la vot înregistrându-se doar doua abtineri.

„Este o mica victorie pe care o aduc scolarilor, care, poate, de multe ori, nu au mers la un spectacol sau la o expozitie, la un muzeu, din lipsa banilor. Elevii trebuie sa fie apropiati de arta, încurajati sa o descopere în toata splendoarea ei si sa o prefere în vremurile în care gadgeturile si jocurile pe calculator le-au invadat copilaria. Educatia prin acces neîngradit la cultura este o varianta valoroasa si m-am angajat sa fac tot posibilul din Parlament ca între elevi si artisti, fie ei pictori, actori, cântareti sau sculptori sa nu existe decât o usa care sa se deschida. Totodata, proiectul USR determina Guvernul sa faca o investitie reala în infrastructura culturala, prea des abandonata si ma astept ca faptele sa înlocuiasca scuzele”, a declarat deputatul Filip Havârneanu.

Elevii români din afara granitelor tarii, bursieri ai statului român beneficiaza si ei de gratuitate pentru accesul la muzee, la concerte, la spectacole de teatru, de opera, de film, precum si la alte manifestari culturale si sportive organizate de institutiile publice pe teritoriul României.

“Ma bucur sa vad ca un proiect din Opozitie a devenit unul transpartinic, înteles si votat de majoritatea parlamentarilor. Cred ca acesta trebuie sa fie cursul firesc al proiectului nostru legislativ, cu validari. Niciun politician nu ar trebui sa se opuna consumului de cultura, mai ales în rândul copiilor si adolescentilor. Guvernantii au datoria sa gaseasca toate sursele de finantare, nu sa îngreuneze un proces educativ esential în dezvoltarea urmatoarelor generatii. România are nevoie de acces la cultura pâna în ultimul sat. În Uniunea Europeana suntem pe ultimul loc la consumul de cultura, iar asta nu a deranjat niciun guvern care a saracit inclusiv sectorul educational pentru a-si rotunji pensiile speciale, an de an. Potrivit ultimelor studii, 80- dintre români nu au mers deloc la teatru anul trecut, iar 70- nu au intrat într-un muzeu”, a precizat deputatul USR Filip Havârneanu, initiatorul proiectului legislativ.

Gratuitatea elevilor transforma institutiile culturale în principalul furnizor de educatie si elimina barierele financiare care se refera la acces si alte taxe cum ar fi fotografierea obiectivelor.

Senatul a fost prima camera sezizata, proiectul merge mai departe la Camera Deputatilor care este camera decizionala.

Citește toată știrea

Deputatul USR Filip Havârneanu: “Gratuitatea acordată elevilor la muzee și spectacole, la un pas de a deveni lege” (P)
Publicitate