Publicitate

Europarlamentarul PNL Rares Bogdan a declarat, joi, la Antena 3, ca Austria si-a schimbat radical pozitia fata de în urma cu un an, iar auspiciile sunt mai bune decât în urma cu un an, precizând ca faptul ca nu se va da un vot în Consiliul JAI din 5 decembrie este ”o retragere strategica, pentru ca nu ne putem desprinde printr-un vot separat de Bulgaria”. El a aratat ca se asteapta ca Bulgaria sa primeasca acordul de aderare în Parlamentul olandez, dupa care sa trecem în linie dreapta si, ori într-un Consiliu extraordinar, între Craciun si Anul Nou, 27 sau 28 decembrie, sau la începutul anului viitor si sa existe acest vot de aderare, chiar si cu doua viteze, în prima faza o deschidere a frontierelor aeronautice, pe 22 martie iar apoi cele terestre si feroviare.
”Vestea îmbucuratoare este ca Austria a reluat discutiile, s-au redeschis canalele diplomatice si Austria si-a schimbat radical pozitia fata de în urma cu un an. Înca nu putem spune, nu putem fi optimistii de serviciu, sau nu avem certitudinea ca Austria da votul, dar cert este ca în momentul asta se poarta discutii diplomatice la toate nivelele si lucrurile sunt îmbucuratoare”, a declarat Rares Bogdan într-o interventie la Antena 3.

”Auspiciile sunt mai bune decât în urma cu un an în ceea ce priveste România, inclusiv în relatia cu Austria, speram sa primeasca Bulgaria votul în Parlamentul olandez dupa care sa trecem în linie dreapta si, ori într-un Consiliu extraordinar, între Craciun si Anul Nou, daca va avea loc, se discuta pentru 27 sau 28 decembrie, sau la începutul anului viitor, sa avem acest vot, chiar si cu doua viteze, adica în prima faza o deschidere a frontierelor aeronautice, pe 22 martie iar apoi cele terestre si feroviare”, a mai afirmat Rares Bogdan.

Europarlamentarul PNL a precizat ca ”momentul este o retragere strategica de pe ordinea de zi si nu este generata de o teama de un eventual refuz al Austriei de data aceasta”.

”Auspiciile sunt mult mai bune, pur si si simplu e o chestiune tehnica, dupa cum stiti, noi am început acest demers împreuna cu Bulgaria si în momentul acesta nu ne putem desprinde print-un vot separat de Bulgaria, pentru ca ar trebui sa reluam întreaga procedura. Bulfaria are nevoie de un vot în Parlamentul olandez, votul se va da pe data de 6 decembrie, JAI-ul este pe 5, asta în cazul în care noul Parlament olandez se întruneste pâna atunci si se realizeaza majoritatea”, a spus Rares Bogdan, precizând ca în Olanda au avut loc alegeri recent, iar partidele pro-europene pot realiza majoritatea foarte probabil.

Eurodeputatul a mentionat ca pentru Bulgaria, am cerut aceasta amânare, o amânare strategica, urmând ca într-un Consiliu JAI extraordinar sau cel mai târziu la Consiliul JAI de la începutul anului viitor, sa se puna pe ordinea de zi subiectul Schengen.

Rares Bogdan a mai spus ca aderarea trebuie pusa pe ordinea de zi pâna la alegerile europarlamentare din 9 iunie.

Europarlamentarul a explicat ca, din punct de vedere juridic, pentru a actiona Austria la Curtea Europeana de Justitie nu poti sa o faci decât în 60 de zile de la un eventual refuze, astfel ca trebuie pus pe ordinea de zi subiectul aderarii, eventual Austria se opune si atunci România are posibilitatea juridica, tehnica, de a actiona Austria în judecata.

Citește toată știrea

Ce spune europarlamentarul Rareş Bogdan despre aderarea la Schengen
Publicitate