Publicitate

De astazi, celor care cumpara bauturi ambalate în recipiente din sticla, plastic sau metal care poarta însemnul “ambalaj cu garantie”, fie ca este suc, apa, bere, vin, spirtoase (ori alte bauturi alcoolice si non-alcoolice), li se va retine si o “garantie” de 50 de bani, pe care o vor primi înapoi doar dupa ce vor returna ambalajul gol. Cumparatorul se poate duce la magazinul de unde a fost schizitionat produsul, dar poate fi predat si la un alt comerciant înscris în Sistemul de Garantie-Returnare (SGR), sistem care intra în vigoare de la sfârsitul acestei luni. Adica azi, 30 noiembrie.
Vorbim despre recipiente cu un volum cuprins între 0,1 si 3 litri, însa, pentru a fi identificate usor, produsele care vor face parte din sistem vor fi marcate cu un logo specific, dupa cum spuneam anterior. Pe lânga logo, o alta modalitate de identificare a ambalajelor SGR este informatic, practic un cod de bare existent pe recipient, care va fi scanat de aparatele echipamentelor inteligente de colectare, pe care le vedem de regula amplasate în supermarketuri.

Pe scurt, daca acum aveti strânse acasa mai multe sticle din plastic, spre exemplu, nu puteti merge cu ele astazi la magazin ca sa primiti garantia de 50 de bani pe fiecare sticla daca acestea nu au pe ele inscriptiile SGR, adica acel logo “ambalaj cu garantie” si/sau codul de bare. De precizat ca în sistemul SGR nu intra categorii de plastic cum ar fi recipiente pentru lactate, otet sau ulei.

Ca sa fie primite înapoi, recipientele trebuie sa fie în stare buna: eticheta intacta, ambalajul curat, si sa aiba capac, altfel riscati sa va întoarceti tot acasa cu ele, pentru ca aparatele de colectare vor putea respinge ambalajul în cazul în care nu este conform. În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garantiei platite initial, adica acei 50 de bani, fara sa fie nevoit sa prezinte bonul fiscal. Clientul va primi sub forma de voucher contravaloarea garantiei, care va fi scazuta din valoarea cumparaturilor facute în acel magazin, dar se poate opta si pentru primirea valorii în bani. Atentie, deci: aceste vouchere SGR se accepta doar la comerciantul de la care le-ati primit, deci nu puteti sa le folositi si la un alt magazin.

Ce este important de retinut este ca, începând de astazi, comerciantii de bauturi sunt obligati sa termine stocurile vechi în termen maxim de 6 luni, adica pâna pe data de 29 iunie anul viitor. Ulterior nu vor mai putea comercializa stocuri vechi de ambalaje care nu prezinta inscriptiile SGR, fiind interzis. Cât priveste stocurile noi venite de la producatori în acest interval de timp, pentru ambalajele SGR vor trebui sa prezinte înscriptiile specifice si vor fi semnalate la raft prin mentionarea pretului cu garantie.

Drept urmare, pe rafturile magazinelor vor aparea treptat astfel de ambalaje.

Toti comerciantii care vând bauturi în ambalaje SGR, indiferent de dimensiunea suprafetei de vânzare, vor avea obligatia sa organizeze puncte de returnare, asta pentru a oferi consumatorilor accesibilitatea la sistem prin posibilitatea de a returna facil ambalajele si de a-si recupera garantia, conform legislatiei în vigoare. De asemenea, comerciantii vor avea libertatea de a decide asupra tipului de colectare: automat sau manual, în functie de fluxul de consumatori al fiecaruia.

Citește toată știrea

De azi, “scumpire” cu 0,5 lei la tot ce e în recipient de plastic, sticlă, metal. Totul despre cum recuperezi banii. Atenţie: doar recipiente curate!
Publicitate