Înca locuiesti cu parintii tai? Sau te gândesti sa te muti înapoi acasa pentru ca nu-ti poti permite chiria, ti-ai pierdut locul de munca, ai divortat, te-ai reîntors la scoala? Ei bine, nu esti singurul aflat în aceasta situatie. Cazurile din Iasi sunt cel putin cu miile. „Ziarul de Iasi” a analizat putin mai îndeaproape fenomenul.
Din ce în ce mai multi tineri aleg sa ramâna lânga parinti dupa vârsta de 18 ani, iar tendinta este foarte vizibila si în Uniunea Europeana, potrivit unor date Eurostat din 2021. Astfel, 49- dintre tinerii de 18-34 de ani din UE locuiau împreuna cu parintii, în timp ce în România procentul urca la 55-. Tara noastra ocupa locul 11 la nivel comunitar, în timp ce în Suedia, tara în care traditia pare a fi altfel decât în sudul continentului, tinerii aleg masiv sa se mute de la parinti înainte de a împlini vârsta majoratului.
„Nu ai parte de intimitate”
Motivele pentru care peste jumatate dintre tinerii români au ramas în casa parinteasca au legatura cu faptul ca sunt în continuare dependenti financiar de parinti, ca îsi continua studiile ori ca au dificultati în gasirea unui loc de munca, dupa cum arata statisticile oficiale.
“Am 24 de ani. Sunt înca studenta la master. Sinccer, nu mi-as permite sa locuiesc singura fara un salariu decent, de macar 4.000 de lei. Totul s-a scumpit, o chirie acceptabila în Iasi depaseste 250 de euro. Am aplicat la mai multe joburi si astept sa vad ce oportunitati voi avea. Desigur, nu e totul perfect când locuiesti cu parintii, nu ai parte de foarte multa intimitate, trebuie sa le respecti spatiul… Dar sunt si avantaje. Mereu gasesti ceva bun în frigider, exista liniste psihica…”, ni s-a destainuit Constantina, studenta în cadrul Facultatii de Litere de la Universitatea “Al.I. Cuza” din Iasi.
Cât de bine e cu parintii dupa ce ai devenit adult?
Psihoterapeutul iesean Mioara Claudia Rusu a prezentat reporterilor “Ziarul de Iasi” o serie de avantaje si dezavantaje, din punct de vedere psiho-social, pe le pot întâmpina cei care, desi adulti, convietuiesc cu parintii. La prima categorie se încadreaza, desigur, economiile, dar si confortul emotional.
”Economisesti banii pe care i-ai da la chirie, la facturile pentru utilitati, eventuale renovari, cheltuieli comune de alimente, produse de curatenie, s.a. Bineînteles, ar trebui sa contribui la întretinerea casei, chiar daca nu cheltuiesti atât de mult ca atunci când traiesti pe cont propriu. Familia este un mediu sigur si reconfortant. Primesti suport emotional, poti comunica problemele pe care le întâmpini si poti beneficia de experienta parintilor tai în diverse situatii dificile ale vietii. Parintii tai vor fi acolo pentru tine, vor avea grija de tine când ai probleme de sanatate mai bine decât cineva care e strain”, a declarat aceasta.
Mai mult, obiceiul poate conferi o asa-zisa stabilitate decizionala. “Te poti simti liber sa te pregatesti pentru a-ti îndeplini un vis, un plan de cariera. Asta pentru ca nu esti constrâns sa accepti prima oferta de munca pe care o primesti; poti astepta o oferta mai buna daca locuiesti cu parintii tai. Te poti întoarce la scoala sa îti continui studiile pentru a obtine un job mai bun. Sau poti economisi, pentru a vedea lumea”, a adaugat psihoterapeutul ce avantaje mai sunt la parinti.
Dezavantaje locuitului cu familia
Pe de alta parte, lipsa intimitatii si a spatiului privat ar reprezenta cea mai mare problema. “Nici macar nu te poti astepta ca parintii tai sa nu intre în camera ta, deoarece le apartine lor”, a mentionat psihoterapeutul iesean. Apoi, exista riscul sa primesti sfaturi nedorite despre ce faci cu viata ta, indiferent daca locuiesti cu mama, tata sau ambii parinti, sau cu un parinte si partenera/ul acestuia.
“Probabil vei primi tot felul de sfaturi, chiar daca nu le ceri. Pareri despre ceea ce si cât manânci, la cantitatea de timp în care dormi pâna la numarul de ore în care joci jocuri video… Fii pregatit sa primesti sfaturi nesolicitate pentru aproape orice. Traind într-un mediu protejat, vei rata experientele importante ale vietii, oricare ar ele: sa îti gestionezi un buget, sa fii responsabil cu resursele tale, sa ai grija de tine în orice situatie”, mai crede psihoterapeutul Mioara Claudia Rusu.
„Acest lucru este valabil mai ales pentru oricine nu s-a mutat niciodata din casa parinteasca. Exista o multime de lectii dificile, iar a le învata face parte din crestere. Si lista poate continua. Gândeste-te la a locui cu parintii ca la un aranjament intermediar, temporar, ca un refugiu, retragere pâna când te repliezi si îti recapeti energia si independenta”, a subliniat specialistul.
Ce este “Boomerang kid”?
Sintagma care descrie fenomenul în care un tânar adult se întoarce acasa pentru a locui cu parintii sai din motive economice, dupa o perioada de viata independenta, poarta numele de “Boomerang kid”. “Nu vei mai avea libertatea de a te da jos din pat si de a te îndrepta spre bucatarie în lenjerie intima, nu vei mai putea pune muzica la orice ora, nici invita sa ramâna la tine pe perioade mai lungi prieteni sau partener”, a conchis Mioara Claudia Rusu. Este mult, este putin? Fiecare decide. În România, dintr-un motiv sau altul, mai mult de jumatate dintre adultii de 18-35 de ani au ales sa stea cu parintii.