E o chestiune de zile pâna când comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare va deveni oficiala. Modalitatea va fi emiterea unei ordonante de guvern – care însa va trebui sa armonizeze toata legislatia legata de organizarea si participarea la cele doua alegeri simultan.
Este vorba de vechimea domiciliului alegatorilor la adresa (legea actuala impune minim 6 luni), de finalizarea mandatului de 4 ani de catre alesii în functii versus obligatia constituirii consiliilor locale si judetene în termen de cel mult 60 de zile de la data alegerilor, dar si de imposibilitatea înscrierii candidatilor la ambele scrutine.
Ne vom descurca toti cu cinci buletine de vot ?
Pe de alta parte, exista temeri ca cele patru buletine de vot de la locale (consiliu local, judetean primar, presedinte CJ) la care se adauga cel al candidatilor la parlamentul European va crea confuzie între alegatori, dupa cum si termenul redus brusc pâna la alegerile locale a prins nepregatite unele formatiuni politice. Astfel, pâna la turul de forta din 9 iunie mai sunt doar 4 luni, respectiv 17 saptamâni.
Dar cu ce candidati la Primarie si la Consiliul Judetean vin partidele iesene? I-am întrebat pe liderii lor cum se prezinta acum, la linia de start la care au fost convocati în graba de coalitia de guvernare si iata cum stau lucrurile.
PNL este singura organizatie politica ieseana care si-a desemnat candidatii. Însusi presedintele partidului, Nicolae Ciuca, a confirmat la Iasi ca liberalii vor merge la alegeri cu Mihai Chirica pentru un nou mandat, de primar, si cu Costel Alexe pentru unul de presedinte la judet.
PSD Iasi spune ca stie deja cine sunt candidatii pentru cele doua institutii, dar acestia vor fi prezentati oficial peste o saptamâna, atunci când presedintele partidului, Marcel Ciolacu, va veni la Iasi. Este vorba de Bogdan Balaniscu, secretar de stat (la Mediu) si presedinte al Organizatiei Municipale a PSD Iasi – la primarie, si Bogdan Cojocaru, prefectul judetului si presedinte interimar al Organizatiei Judetene social-democrate, la CJ.
USR – Partidul care s-a situat pe locul 2 la precedentele alegeri, Uniunea Salvati România, face parte acum dintr-o alianta, Dreapta Unita, împreuna cu PMP si cu Forta Dreptei. Pâna când se va stabili oficial modalitatea de desemnare a candidatilor – unici sau fiecare formatiune pe cont propriu, cel putin la primele alegeri, cele din iunie (locale si europarlamentare) – la Iasi se contureaza tandemul Marius Bodea (USR) la Primarie si Petru Movila (PMP) la CJ. Va fi interesant de urmarit competitia în judet – unde, de exemplu, la Rediu, primarul USR (care candideaza la un nou mandat) este în opozitie cu consilierii PMP, sau la Schitu Duca, unde USR si Forta Dreptei au propriii candidati pentru mandatul de primar.
CURAJ – Cel mai nou partid aparut, CURAJ, are candidatul stabilit pentru primarie înca înainte de înfiintare: Cosette Chichirau, ex-USR. Ea ne-a spus ca, în ce priveste o candidatura la Consiliul Judetean, înca sunt evaluate intentiile anuntate în partid.
Viorel Blajut este candidatul la primarie din partea Partidului Societatii Iesene. El a anuntat înca de anul trecut ca va intra în cursa pentru Primaria Iasi, dar a evitat sa mentioneze daca se va alia cu un alt partid în scrutinele din 9 iunie.
Alianta pentru Unirea Românilor, care si-a pierdut de curând liderii locali si este coordonata de la Bucuresti, înca nu si-a desemnat candidatii.
nici SOS România, partidul senatoarei iesene Diana Sosoaca, nu si-a desemnat oficial candidatii, dar este de asteptat ca presedintele Organizatiei Judetene, avocatul Dragomir Tomaseschi, care a schimbat asta-toamna AUR cu SOS România, sa fie unul dintre cei care se va înscrie în competitia pentru unul din cele doua mandate de lider în administratia locala.
Cititi si: Cum vad primarii ieseni comasarea alegerilor: “Primarul nou ales se va uita la primarul în functie cum toaca ce a mai ramas din buget”
Cititi si: Sondaj INSCOP: 49,4- dintre români cred ca alegerile ar trebui organizate separat. 46,6-, pro comasare