Publicitate

La aproape doi ani de la începutul razboiului din Ucraina, Vladimir Putin ramâne încrezator. În interviul cu Tucker Carlson publicat joi noapte, presedintele rus afirma ca înfrângerea tarii sale este „imposibila”.
„Au existat îndemnuri pentru a provoca Rusiei o înfrângere strategica pe câmpul de lupta”, a declarat Vladimir Putin. „În opinia mea, acest lucru este imposibil prin definitie. Nu se va întâmpla niciodata”, a spus liderul de la Kremlin.

Pe de alta parte, Putin a insistat ca Rusia nu are niciun interes sa invadeze Polonia, Letonia sau alte tari NATO, calificând un astfel de scenariu ca fiind „absolut exclus”. În schimb, liderul rus a acuzat statele membre NATO ca încearca sa înfricoseze oamenii cu ceea ce el a numit o amenintare rusa imaginara.

Întrebat daca îsi poate imagina un scenariu în care ar trimite trupe rusesti în Polonia, tara membra NATO. Putin a raspuns: „Doar într-un singur caz: daca Polonia ataca Rusia. De ce? Pentru ca nu avem niciun interes în Polonia, Letonia sau oriunde altundeva. De ce am face asa ceva? Pur si simplu nu avem niciun interes (…) Nici nu se pune problema”.

”S-AR TERMINA ÎN CÂTEVA SAPTAMÂNI”

Întrebat de Tucker Carlson despre posibilitatea pacii în Ucraina, Putin a spus: „Daca vreti cu adevarat sa opriti luptele, trebuie sa încetati furnizarea de arme”, referindu-se la ajutorul occidental acordat Kievului. „Se va termina în câteva saptamâni. Asta e tot”, a adaugat el.

Putin sustine ca el vrea o solutie negociata pentru Ucraina, dar Kievul nu este lasat de SUA sa negocieze. Putin a reluat ceea ce mai afirmase anterior, ca Moscova pregatise deja si documentul pentru a fi semnat, în aprilie 2022, la Istanbul, dar partea ucraineana a renuntat.

Pe de alta parte, vorbind despre obiectivele a ceea ce el numeste „operatiunea militara speciala” din Ucraina, Putin a spus ca acestea nu au fost înca atinse, deoarece unul dintre obiective „este denazificarea”. Pentru prima data, Putin a explicat mai pe larg ce întelege prin aceasta expresie. „Înseamna interzicerea tuturor tipurilor de miscari neonaziste. Trebuie sa scapam de acei oameni care mentin acest concept si sustin aceasta practica si încearca sa o pastreze”, a spus el.

Înregistrarea video de peste doua ore a fost filmata marti la Moscova, a precizat jurnalistul conservator Tucker Carlson. Este pentru prima data când liderul rus sta de vorba cu un jurnalist occidental de când Rusia a lansat invazia la scara larga în Ucraina în 2022.

Interviul a început cu o întrebare despre motivul pentru care Putin a ordonat invazia Ucrainei. „Spuneti-ne de ce credeti ca Statele Unite ar putea lovi Rusia din senin”, i-a cerut Tucker Carlson.

„Cum ati ajuns la aceasta concluzie? Nu este vorba despre faptul ca America, Statele Unite, urma sa lanseze un atac surpriza asupra Rusiei”, i-a spus Putin prin intermediul unui translator. „Eu nu am spus asta. Avem un talk-show sau o conversatie serioasa?” – a comentat liderul de la Kremlin mimând ca ar fi fost deranjat de întrebare, dar în fapt alcatuindu-si un pretext pentru a vorbi apoi pe larg – mai mult de o jumatate de ora – despre istoria Europei de Est, începând cu înfiintarea statului rus în secolul al IX-lea. A fost de fapt o ocazie pentru liderul rus sa sustina ca parti din Ucraina au apartinut mult timp Rusiei si sa ofere diverse justificari pentru invazie.

RELATII BUNE CU PRESEDINTII AMERICANI

În timpul interviului, Putin a dat raspunsuri lungi la întrebari, cu paranteze si exemple. El a povestit, de pilda, despre relatia sa cu presedintii americani, repetând o poveste pe care a mai mentionat-o anterior – ca Bill Clinton a sugerat ca Rusia ar putea adera la NATO, pentru ca la scurt timp dupa aceea sa retracteze aceasta posibilitate.

Putin a spus, de asemenea, ca pe plan uman are o „relatie foarte buna” cu George W Bush. „Nu a fost mai rau decât oricare alt politician american, rus sau european”, a spus Putin. „Va asigur ca a înteles ceea ce facea la fel de bine ca altii. Am avut o astfel de relatie (personala) si cu Trump”, a marturisit Putin, care nu si-a mai amintit în schimb când a vorbit ultima data cu presedintele Joe Biden.

CINE A ARUNCAT ÎN AER NORD STREAM?

De asemenea, Carlson l-a întrebat pe Putin despre atacurile asupra gazoductelor Nord Stream din Marea Baltica din septembrie 2022 – ceea ce a provocat un schimb de replici amuzant. „Cine a aruncat în aer Nord Stream?” a întrebat Carlson. Putin a raspuns: „Voi, cu siguranta”. Carlson a raspuns: „Am fost ocupat în acea zi. Nu eu am aruncat în aer Nord Stream”. Putin a replicat în gluma ca, în timp ce Carlson personal avea un alibi pentru ziua atentatelor, CIA nu avea niciunul.

ELON MUSK SI EVAN GERSHKOVICH

Când a fost întrebat ce parere are despre proprietarul X, Elon Musk, despre care Carlson a spus ca se zvoneste ca i s-ar fi implantat un cip în creier, Putin a spus: „Cred ca nu exista nicio cale de a-l opri pe Elon Musk. El va face tot ceea ce crede de cuviinta”.

Întrebat despre Evan Gershkovich, corespondentul Wall Street Journal, în vârsta de 32 de ani, care se afla în arest preventiv de aproape un an, fiind acuzat de spionaj – acuzatii pe care el si angajatorul sau le-au respins cu tarie – Putin a declarat ca serviciile speciale ale celor doua tari sunt „în contact unul cu celalalt” si ca nu exista „niciun tabu pentru a rezolva aceasta problema”, sugerând ca este dispus sa-l elibereze în cadrul unui schimb.

„El nu este doar un jurnalist. Reiterez. Este un jurnalist care obtinea în secret informatii confidentiale”, a punctat Putin ca raspuns la obiectiile lui Carlson, care a afirmat ca Gershkovici nu este în mod clar un spion.

Putin s-a referit apoi, fara a-l mentiona pe nume, la cazul lui Vadim Krasikov, un agent FSB rus care executa în prezent o condamnare pe viata în Germania pentru crima si pe care Moscova ar avea ca obiectiv sa îl schimbe cu Gershkovich.

NU CONTEAZA CINE E LA CASA ALBA, PUTIN ARE CHINA SI BRICS

Întrebat daca schimbarea administratiei americane ar fi o premisa pentru o restabilire a comunicarii bilaterale sau, de fapt, nu conteaza cine este presedinte în SUA, Putin a evitat un raspuns direct si a început prin a se lauda cu relatia pe care o are cu „prietenul si colegul” Xi Jinping, presedintele Chinei. El a aratat ca volumul comertului bilateral a depasit deja obiectivul pe care si-l propusesera. „Comertul nostru e bine echilibrat, completându-se reciproc în hi-tech, energie, dezvoltare stiintifica”, a spus Putin.

El a scos apoi un alt as pe care i se pare ca îl are în mâneca – organizatia BRICS, din care fac parte, între altele, Rusia, China si India si a carei presedintie este detinuta anul acesta de Moscova. El a spus ca G7 avea în 1992 o pondere de 47 la suta din economia mondiala, în timp ce în 2022 a ajuns la circa 30 la suta. În schimb, BRICS avea numai 16 la suta în 1992, în timp ce acum are mai mult decât G7.

„Asta n-are nimic a face cu Ucraina, ci este trendul dezvoltarii globale. Este inevitabil. E ca rasaritul soarelui. Nu-l poti împiedica, ci trebuie sa te adaptezi lui. Cum fac Statele Unite asta? Cu ajutorul fortei, a sanctiunilor, a presiunii, a bombardamentelor, orice folosire a fortei armate. Se amagesc singure. Elitele dvs politice nu înteleg ca lumea se schimba în circumstante obiective”, i-a spus Putin lui Carlson. „Asemenea decizii brutale în legatura cu Rusia sunt contraproductive”, a punctat liderul rus. El a numarat printre aceste presiuni scutul antiracheta al SUA din Europa si atragerea Ucrainei în NATO.

„M-ati întrebat daca ar veni un lider care ar schimba ceva. Nu este vorba despre lider, nu e vorba de personalitatea unei persoane anume. Am avut o relatie buna cu Bush. Stiu ca în SUA are o reputatie de baiat de la tara care nu întelege prea multe. Va asigur ca nu este cazul. Cred ca si el a facut o multime de greseli în legatura cu Rusia. V-am spus de 2008 si de decizia de la Bucuresti de a deschide usile NATO Ucrainei. S-a întâmplat în timpul presedintiei sale. De fapt, a facut presiuni asupra europenilor. Dar în general, la nivel personal, am avut o foarte buna relatie cu el. N-a fost mai rau decât oricare alt politician american, european sau rus. Va asigur ca întelegea ce face la fel ca si ceilalti. Am avut o asemenea relatie personala si cu Trump. Nu e vorba de personalitatea liderului, e vorba de mentalitatea elitelor. Daca ideea dominanta a societatii americane se bazeaza pe actiuni în forta, nu se va schimba nimic, va fi mai rau. Dar daca în cele din urma realizeaza ca lumea se schimba în circumstante obiective si daca se adapteaza cu timpul folosindu-se de avantajul pe care SUA înca îl au azi, atunci poate ceva se va schimba”, si-a continuat Putin raspunsul elaborat.

DERANJAT DE SANCTIUNI?

A revenit apoi la evidentele economice, încercând sa convinga publicul lui Carlson ca sanctiunile împotriva Rusiei sunt inutile si mai bine ar fi ridicate. „Uitati, economia Chinei a devenit prima din lume, depasind SUA, apoi vine India, Japonia si Rusia pe locul 5. Am fost prima economie în Europa anul trecut, în ciuda tuturor sanctiunilor si restrictiilor. E normal din punctul dvs. de vedere? Sanctiuni, restrictii, imposibilitatea platilor în dolari, sa fim taiati de la serviciul SWIFT, sanctiuni împotriva petrolierelor noastre, a avioanelor, a orice, oriunde. Cele mai multe sanctiuni din lume se aplica Rusiei si totusi am devenit prima economie din Europa. Instrumentul folosit de SUA nu functioneaza. Cineva trebuie sa se gândeasca ce e de facut. Daca elitele sunt cele care predomina, atunci prima persoana din stat trebuie sa se gândeasca ce trebuie facut pentru a veni în întâmpinarea electoratului. Atunci poate ceva se va schimba”, a punctat Putin.

Întrebat cine ia deciziile în America, elitele sau poporul, Putin a spus ca e America e o tara complexa, greu de înteles, conservatoare pe de o parte, dar care se schimba rapid, pe de alta parte. El spune ca nu poate întelege cui apartine decizia din moment ce fiecare stat american are propria legislatie si cineva poate fi exclus din alegeri într-un stat (aluzie la Trump – n.r.).

Citește toată știrea

Interviul cu Putin: O înfrângere a Rusiei este „imposibilă”. Invadarea unei ţări NATO, un scenariu exclus
Publicitate