Publicitate

Contradictiile, certurile si încrâncenarile de tot felul au condus de multe ori în istoria neamurilor la progres. Civilizatiile ce s-au succedat în diverse parti ale planetei au evoluat în ritmuri diferite, au facut lumea tot mai… pestrita, împartind-o în clase sociale, în functie de capacitatile indivizilor de a se diferentia între ei. Cultura, educatia, calitatile de lideri, iar apoi nevoia acerba, dar si placerea de a avea un trai mai bun au generat sete de putere, de dominatie; adica samânta atâtor conflicte între acei indivizi avizi si natii.

Au trecut mii de ani în care omenirea a evoluat cultural, tehnic, facând ca viata sa capete o alta valoare. Teoretic, nevoile existentiale au putut si pot fi satisfacute si astazi astfel încât sa nu ne uitam în gradina vecinului. Dar, nu a fost si nu este sa fie asa. În ciuda asteptarilor apar tot mai multe „zone fierbinti“ în care mor oameni, apar conflicte generate de cercuri de putere doar pentru a-si extinde sferele de influenta, a domina si… aduna. Si nu le este deloc greu când tevile armelor nu le zangane prin batatura. Batu-l baga prin gardul altora, asmuta si încurajeaza ura. La urma platesc vinovatii fara vina.

Lumea, dupa cum constatam, este împartita în „smintiti si în misei“, vorba poetului. Stiu însa „miseii“ ce vor, numai ca vrerea lor nu este si a celor de dincolo de gard, unde am putea aprecia ca ne aflam si noi, românii. Se judeca oameni, natii fara sa se stie, de fapt, pe cine si de ce. Sunt zeci, sute de astfel de exemple. Va mai aduceti aminte cum eram si înca mai suntem judecati ca si popor de unii ce se cred superiori datorita unor asa-zisi semeni certati cu legea si în tara si afara? Câta pornire, câta lipsa de educatie si cunoastere a acestor indivizi ce fac parte din tari considerate civilizate!

Este de-a dreptul lipsa de cultura sa apreciezi un popor prin prisma faptelor unor indivizi. Românii nu au judecat popoare atunci când infractori din toate neamurile Apusului au comis fapte grave pe teritoriul României. Ele au fost si sunt apreciate ca exceptii ce nu caracterizeaza tarile din care fac parte.

Poate ca acei indivizi ar trebui sa ne calce pragurile, sa învete din istoria românilor, sa afle ca pe aproape jumatate din Europa au pastorit stramosii nostri, transmitând din generatie în generatie gena unui neam pasnic, muncitor, primitor, civilizat. O gena transmisa si altora, numai ca nu peste tot s-a grefat în locuri care sa genereze acelas lucru. Din pacate!

Fara îndoiala ca astfel de atitudini sunt alimentate si de autoritatile statelor respective, care n-au avut nicio rezerva în a ne face vinovati fara a avea vreuna. Românii vor sa mearga acolo liberi, sa cunoasca, sa munceasca si nicidecum sa le ia pamânturile, padurile, petrolul sau gazele. Le-am dat si pe-ale noastre si tot ce am am avut. Pâna si ultima bucata de pâine. Pentru noi împrumutam. Am dat pe nimic si cumparam scump. Mult prea scump. Halal afacere! Deci, cam asa arata… evolutia involuata a zilelor noastre!

 

Citește toată știrea

Involuția evoluției (P)
Publicitate