Publicitate

Dupa ani de zile în care fusese calul de bataie al unui tata betiv si violent, un tânar a rabufnit si si-a lovit în câteva rânduri parintele cu un par. Loviturile au fost date cu suficienta forta cât sa provoace moartea tatalui. Magistratii Tribunalului au retinut în favoarea tânarului toate circumstantele atenuante rezultate si cercetarea judecatoreasca si i-au aplicat o pedeapsa aproape de minimul posibil. Tânarul va ajunge totusi dupa gratii.

 
Andrei Cibotaru a locuit împreuna cu parintii sai si înca doi frati si doua surori, în satul Doroscani din comuna Popesti, pâna la 18 ani. Nu fusese o viata usoara, mai ales ca tatal sau se manifesta deseori violent verbal si fizic fata de sotia sa, pe fondul consumului de alcool. Nu o data, baiatul intervenise pentru a-si scoate mama din mâinile tatalui. Pe când baiatul avea doar 15 ani, tatal a stârnit un nou scandal, reprosându-i sotiei sale ca mâncarea era prea cruda. Andrei a intervenit, iar tatal s-a întors împotriva lui, trântindu-l la pamânt si sarind cu picioarele pe pieptul sau. Baiatul a mers la politie, dar i s-a recomandat sa se mute la alta ruda, pentru a nu mai avea probleme cu tatal sau.

Politia nu l-a ajutat cu nimic

Doi ani mai târziu, când intervenise iarasi în apararea mamei sale, tatal l-a lovit întâi cu un pahar în cap, apoi a aruncat cu o farfurie spre el. Si-a strâns fiul de gât si a încercat sa-l înjunghie cu o furca, iar apoi cu o coasa. De aceasta data, baiatul nici nu a mai mers la politie. Se temea, oricum, ca tatal sa nu se razbune pe mama sa.

Devenit major, tânarul a început sa plece la munci sezoniere în strainatate. Lucra câteva luni, trimitând si bani acasa, iar apoi se întorcea în sat pentru alte câteva luni. De altfel, familia traia practic din ajutorul social si din banii pe care îi trimitea tânarul din strainatate. În iunie anul trecut, Andrei Cibotaru, ajuns la 20 de ani, s-a întors din Germania, dupa câteva luni de munca. Acasa s-a întors si una dintre surori, cu concubinul si copilul lor minor. Acest fapt l-a nemultumit profund pe Ion Cibotaru si i-a oferit un motiv sigur de scandal de fiecare data când se îmbata.

Un ultim incident s-a petrecut pe 10 iulie anul trecut. Familia se strânsese la masa de prânz. Pâna seara, s-a baut bere si vin. Ion Cibotaru a baut singur doi litri de vin, îmbatându-se. Din nimic, a stârnit un nou scandal, nemultumit ca fiica mai mare îi venise pe cap, iar cea mica i-ar fi pus mâna pe toate lucrurile din casa. L-a înjurat si pe Andrei, cerându-i sa-si ia cei doi cai pe care si-i cumparase din banii câstigati în strainatate si sa plece de la casa lui. Ca sa fie mai convingator, a aruncat cu un pahar spre fiul sau, l-a lovit cu palma peste tâmpla si a început sa-l strânga de gât. Tânarul a replicat, palmuindu-l cu atâta forta, încât l-a izbit pe tata cu capul de gard. Tatal a luat din casa un cutit, pe care l-a bagat la spate, în cureaua pantalonilor, si o furca, încercând sa-si loveasca fiul. A fost însa dezarmat. A plecat de acasa prin sat, cautând un telefon. A sunat la politie, anuntând ca fiul sau îl batuse. Sângele care îi siroia pe fata a fost convingator, politistii amendându-l pe Andrei, desi scandalul fusese stârnit de tata.

„L-am omorât ca sa nu ma omoare”

Dupa plecarea politistilor, Ion Cibotaru a reînceput scandalul, amenintându-i pe cei din jur ca va da foc la casa si se va muta la mama sa. A încercat apoi iar sa-si palmuiasca fiul. Acesta l-a lovit cu palma, iar tatal s-a dezechilibrat si a cazut la pamânt. Tânarul a luat atunci un par si si-a lovit tatal de patru ori, pe spinare, în ceafa si în cap. Tatal s-a ridicat si s-a îndreptat spre casa mamei sale, continuând sa înjure, dar dupa vreo 20 de metri a cazut, sângerând. Ambulanta chemata la fata locului nu a mai fost de niciun folos. Loviturile aplicate cu parul de fiul sau îi provocasera moartea.

Tânarul a ramas locului, plângând. I-a spus bunicii sale, venite sa vada ce se întâmplase, ca îsi omorâse tatal tocmai ca sa nu-l omoare el. I-a trimis apoi unei surori un mesaj vocal: „Uai, cred ca ma duc la puscarie, nu mai, gata, l-am lichidat de tat, ce sa mai…”

La sfârsitul lui august, Andrei Cibotaru a fost trimis în judecata pentru omor asupra unui membru al familiei, riscând o pedeapsa de pâna la 25 de ani de închisoare. Asupra vinovatiei tânarului nu exista niciun dubiu, acesta si recunoscându-si-o, judecatorii trebuind sa mai stabileasca doar gradul acesteia. Magistratii Tribunalului au apreciat ca tânarul urmarise uciderea tatalui sau, lovind de mai multe ori si deosebit de puternic. Totusi, el nu-si premeditase fapta. La fel de evident era si faptul ca Andrei Cibotaru fusese provocat de tatal sau, prin comportamentul adoptat de acesta. Ca urmare, judecatorii au redus limitele pedepsei de doua ori cu câte o treime, pentru recunoasterea faptei si pentru retinerea circumstantei atenuante a provocarii. Astfel, minimul de pedeapsa cobora de la 10 ani la 4 ani, 5 luni si 10 zile, iar maximul, la 11 ani, o luna si 10 zile.

Lipsa antecedentelor penale, vârsta frageda, faptul ca era practic singurul întretinator al familiei si ca intervenea în apararea ei, ca si depozitiile martorilor, care îl prezentau ca pe o persoana neconflictuala, muncitoare, integrata în societate, i-au convins pe judecatori sa se orienteze spre o pedeapsa redusa. Andrei Cibotaru a fost condamnat la 5 ani de închisoare, cu doar câteva luni mai mult decât minimul posibil legal. Pronuntata marti, sentinta Tribunalului poate fi atacata cu apel.

Citește toată știrea

Judecătorii i-au dat minimul posibil. După o viaţă de bătăi crunte ale tatălui alcoolic şi violent, un tânăr ajuns la 20 de ani n-a mai răbdat: l-a ucis
Publicitate