Publicitate

Generalul Oleksandr Sîrski, care a condus fortele terestre ale Ucrainei din 2019, a fost promovat joi comandant al fortelor armate, în contextul în care razboiul cu Rusia se apropie de al treilea an. El îl înlocuieste pe Valeri Zalujni, dar era deja o figura-cheie a Ucrainei dupa invazia pe scara larga a Rusiei.
Sîrski s-a nascut în iulie 1965 în regiunea Vladimir din Rusia, care facea parte pe atunci din Uniunea Sovietica. El a trait în Ucraina începând cu anii 1980.

La fel ca multi oameni de vârsta sa din fortele armate ucrainene, a studiat la Moscova, la Scoala Superioara de Comandament Militar, având colegi care au devenit între timp comandanti rusi. A absolvit în 1986 si a servit timp de cinci ani în Corpul de Artilerie sovietic. Unii analisti militari cred ca tacticile sale pe câmpul de lupta reflecta pregatirea sa ierarhica sovietica.

Sîrski a devenit seful fortelor terestre ale Ucrainei în 2019. Anterior, el a comandat trupele ucrainene care luptau împotriva insurgentei sustinute de Moscova în regiunile estice Donetk si Luhansk, care a început în 2014. A primit cu aceasta ocazie indicativul de „Leopardul zapezii”.

Unele dintre cele mai mari victorii ale Ucrainei din timpul invaziei la scara larga a Rusiei au fost posibile sub comanda lui Sîrski. El a condus apararea cu succes a capitalei Kiev în primele luni ale invaziei si a fost facut Erou al Ucrainei, cea mai înalta distinctie a tarii, în aprilie 2022. În iulie 2022, Sîrski a planificat si a executat o contraofensiva fulgeratoare care a alungt trupele rusesti din orasul Harkov si a recucerit teritorii din est si sud-est.

La începutul anului trecut, Sîrski a condus apararea orasului Bahmut din estul tarii, unde mii de soldati din ambele tabere au fost ucisi într-una dintre cele mai sângeroase batalii de pâna acum ale razboiului. Unii analisti militari s-au întrebat daca lupta pentru un oras în ruina a meritat atât de multi morti si raniti. Sîrski a explicat ca apararea tenace a Ucrainei la Bahmut a daunat efortului general de razboi al Rusiei prin faptul ca a blocat grupul de mercenari Wagner, scrie Reuters.

LUAT PRIN SURPRINDERE DE INVAZIA RUSA

„El este înainte de toate pragmatic si se adapteaza la diferitele forme de conflict, iar în acest sens este foarte întelept în comanda sa operationala”, spune Thibault Fouillet, cercetator la Fundatia pentru Studii Strategice într-un interviu pentru Le Figaro. Pe de alta parte, specialistul tine sa nuanteze: „Nu trebuie sa-l divinizam, pentru ca nici el nu se astepta la o invazie rusa”.

„M-am gândit mai degraba ca, daca vor începe ostilitatile, acestea vor tinde sa fie în est, în regiunile Donetk si Luhansk”, recunostea Sîrski în iunie 2022 pentru The Washington Post.

Oleksandr Sîrski a urcat rapid în grad, comandând în 2005 în calitate de colonel, brigada 72 motorizata, al carei motto era „Ucraina sau moartea”. În 2015, a acoperit retragerea ucrainenilor dupa înfrângerea de la Debalteve. În 2016 si din nou în 2017, a comandat operatiuni împotriva fortelor ruse si a sustinatorilor lor separatisti în Donbas, înainte de a deveni comandantul fortelor terestre ale armatei ucrainene, la 5 august 2019.

În primele sale luni, si-a câstigat renumele de generalul care sparge stereotipurile. „Este foarte popular în rândul militarilor de rând, pentru ca este aproape de ei si pretuieste vietile omenesti”, spune Xavier Tytelman, consultant în domeniul aerospatial si al apararii.

Generalul stapâneste perfect limba engleza si se antreneaza cu soldatii sai în salile de sport, ceea ce îi sporeste popularitatea.

CUM I-A PACALIT PE RUSI

În urma reformei militare din 2015, el elaboreaza un plan pentru a atinge standardele NATO. „Apartenenta la Alianta nu este doar o alegere a civilizatiei, ci si o necesitate vitala pentru existenta unei Ucraine independente”, a explicat el la patru luni dupa preluarea mandatului.

Thibault Fouillet subliniaza ca Sîrski „a jucat un rol în dezvoltarea si cresterea armatei ucrainene”, dupa modelul armatelor NATO.

Datorita acestei armate moderne, la Kiev, el a întruchipat un David victorios împotriva Goliat-ului rusesc si a reusit ceea ce putini îsi imaginau: o contraofensiva în toamna anului 2022. Armata rusa îsi reorganizase pozitia în Donbas si avansa în jurul Harkovului, al doilea oras ca marime al tarii. Un razboi de uzura parea sa se instaleze, dar autoritatile ucrainene au anuntat o viitoare ofensiva, sugerând ca aceasta va avea loc în Herson, în sud.

„Sîrski s-a extras din logica uzurii pentru a reintroduce surpriza, prin folosirea vicleniei”, arata Thibault Fouillet. Fortele Kremlinului au fost luate din Donbas pentru a apara Hersonul. Atunci, armata ucraineana a lansat o ofensiva majora în jurul Harkovului si a eliberat 12.000 de kilometri patrati. „Rusii nu mai aveau rezerve, iar armata ucraineana a profitat de situatie pentru a o exploata rapid”, adauga Thibault Fouillet. A fost o lovitura de maestru salutata în strainatate.

Câteva luni mai târziu, când orasul Bahmut din Donbas parea sa cedeze sub loviturile mercenarilor Wagner, Sîrski a insistat sa întareasca linia frontului si sa-i forteze pe rusi sa-si „consume” oamenii acolo. Pentru a sustine aceasta decizie, a mers acolo la mijlocul lunii martie. „Adevaratii eroi sunt aparatorii care tin frontul de est pe umerii lor”, a explicat el în timpul vizitei sale. „Trebuie sa câstigam timp pentru a constitui rezerve si a lansa o contraofensiva, care nu este departe”, a adaugat el.

Însa aceasta contraofensiva nu a mai dat rezultatele scontate si a adus, în cele din urma, la demiterea comandantului Zalujni. În schimb, generalul Sîrski a ajuns în cea mai înalta functie a carierei lui.

Citește toată știrea

„Leopardul zăpezii”. Cine este generalul Oleksandr Sîrski, noul comandant al armatei ucrainene
Publicitate