Publicitate

Chirurgul specialist Guenadiy Vatachki (FOTO), director executiv interimar la Agentia Nationala de Transplant, a transmis ca numai anul acesta au fost facute peste 300 de transplanturi în România, dar ca tara noastra se pregateste sa implemnteze un nou program prin care vor putea fi prelevate organe de la pacienti în moarte cardiaca.
”Pâna în momentul de fata s-au efectuat 303 transplanturi în România, în 2023, pâna astazi, de la 80 de donatori în moarte cerebrala, restul sunt donatori vii. Este o cifra asemanatoare cu cea de anul trecut, ne-am cam stabilizat dupa pandemie. Cifrele în 2021 erau cam la jumatate. Acum este deja al doilea an în care avem un ritm, o inertie care se pastreaza ceea ce e un lucru foarte îmbucurator”, a declarat Guenadiy Vatachki. Medicul a precizat ca în Bucuresti a fost înfiintat un centru de transplant de ficat la copil.

”Este minunat ca acest centru exista, este primul lui an activ, s-a acreditat anul trecut în noiembrie, si-a început activitatea în 2023, este vorba de o echipa mixta de la Institutul Fundeni si Spitalul G. Alexandrescu, operatiile se fac acolo (…) Acest tip de transplant se facea înainte la Fundeni, dar în urma directivelor europene si alte aspecte, este o chestiune sensibila deoarece terapia trebuie sa fie dedicata pentru pediatrie si atunci a fost nevoie de un centru dedicatpentru transplantul hepatic pediatric”, a precizat Guenadiy Vatachki.

Chirurgul s-a referit si la listele de asteptare si a precizat ca România se pregateste sa implemnteze un nou program prin care vor putea fi prelevate organe de la pacienti în moarte cardiaca.

”Listele de asteptare sunt motivante mai degraba, ne spun cât de mult de munca avem. Sigur ca întotdeuna este loc de mai bine. Noi depunem eforturi foarte mari pentru a creste numarul de donatori. Sunt mai multe strategii care se aplica aici, una dintre ele este implementarea donatorului dupa moartea circulatorie. Sa speram ca anul acesta care urmeaza, ne vom si apuca pentru ca acum se rescrie legislatia de transplant printr-un proiect european, desfasurat de Ministerul Sanatatii si în urma caruia o sa dezvoltam si legislatia si ghidurile, protocoalele medicale pentru a putea preleva si de la astfel de donatori si astfel sa marim si numarul de transplanturi”, a spus Guenadiy Vatachki.

Medicul a precizat ca aceasta tehnologie este folosita adesea în Occident. ”Este o tehnologie pe care o foloseste Occidentul. Pacientii dupa moarte cardiaca pot fi eligibili pentru a-si dona organele. De asemenea, ca si moartea cerebrala este o fereastra foarte strânsa din acesti oameni care pot dona, dar ei exista si trebuie sa îi identificam si în România pentru ca trebuie sa crestem numarul donatorilor si numarul transplanturilor. (…) Este un scenariu nou care poate fi adaugat. Cresterea numarului de donatori si de transplanturi este o problema complexa, depinde de mai multi factori si atunci strategia este mai complexa. Una dintre acestea este de a implementa donarea de organe dupa moarte circulatorie (…) Daca atunci când se opreste cordul nu este un lucru care hotaraste moartea pacientului pentru ca el poate fi resuscitat si atunci cordul va reporni si atunci moartea nu este cardiaca. Deci în urma resuscitarii pacientului, daca acesta nu poate fi resuscitat, daca se încadreaza în criterii poate deveni donator, iar atunci acea inima poate fi transplantata si ea sa porneasca într-un alt pacient”, a adaugat Guenadiy Vatachki.

Întrebat ce state au implementat tipul acesta de donatori, Guenadiy Vatachki a explicat ca tari precum Olanda, Marea Britanie, Italia sau Spania folosesc acest tip de donatori.

”As mentiona Marea Britanie, Franta, Spania, Italia unde se practica acest tip de donare si se descurca foarte bine cu el. Olanda de asemenea, care cred ca are cel mai echilibrat program de donare, o treime sunt de la donator viu, o treime donatori în moarte cerebrala si o treime sunt donatori în moarte circulatorie”, a mai spus Guenadiy Vatachki.

Potrivit datelor de la Agentia Nationala de Transplant, în România, în 2023 au fost efectuate 199 transplanturi renale din care 6 pediatrice; 89 de transplanturi hepatice din care 8 pediatrice; 11 transplanturi cardiace din care 1 pediatric; un transplant pulmonar. În total au fost facute 300 de transplanturi dintre care 15 pediatrice. Celor 300 de transplanturi se adauga alte trei facute chiar miercuri. Medici de la Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti care au prelevat ficatul si rinichii de la un pacient aflat în moarte cerebrala. Organele au fost transplantate cu succes la pacienti la Institutul Clinic Fundeni.

 

 

 

 

Citește toată știrea

Medic: Până în momentul de faţă s-au efectuat 303 transplanturi în România, în 2023
Publicitate