Publicitate

Un tribunal din Kazahstan a condamnat un barbat la aproape sapte ani de închisoare pentru ca a luptat în Ucraina cu militia paramilitara rusa Wagner, un semn al determinarii tarii din Asia Centrala de a-si descuraja cetatenii sa mearga la razboi pentru Moscova, relateaza Le Monde.
Într-un comunicat publicat miercuri, un tribunal din orasul Karaganda, din centrul Kazahstanului, anunta ca l-a condamnat pe acuzat la sase ani si opt luni de închisoare pentru „mercenariat”, o infractiune care se pedepseste cu sanctiuni grele în aceasta tara.

Barbatul, al carui nume nu a fost dezvaluit, a fost gasit vinovat de participare ca mercenar la un conflict armat „ce vizeaza rasturnarea ordinii constitutionale” sau „încalcarea integritatii teritoriale a unui stat”. Potrivit instantei, acuzatul, originar dintr-un sat din regiunea Karaganda, a raspuns în martie la un anunt de pe o retea sociala rusa pentru a se alatura Grupului Wagner în schimbul promisiunii unei „recompense financiare bune”. El a plecat apoi în Rusia si a urmat o pregatire militara, potrivit sursei.

La sfârsitul lunii aprilie, el a fost detasat în orasul ucrainean Bahmut si „a luat parte la operatiuni militare care vizau subminarea ordinii constitutionale si încalcarea integritatii teritoriale a Ucrainei”, a precizat instanta. Potrivit acesteia, barbatul a fost ranit în timpul luptelor si a fost lasat la vatra. Bahmutul a fost cucerit în luna mai de catre Grupul Wagner, dupa mai mult de noua luni de lupte intense.

Kazahstanul, tara traditional aliata a Rusiei, ramâne preocupata de suveranitatea sa în fata ambitiilor rusesti si, la fel ca alte foste republici sovietice din Asia Centrala, face în mod regulat apel la cetatenii sai sa nu participe la razboi.

În Rusia, campaniile de recrutare voluntara vizeaza în special imigrantii din Asia Centrala, care se afla adesea într-o situatie precara, ademenindu-i cu promisiunea unor salarii mari si a unor beneficii sociale sau chiar cu posibilitatea de a obtine cetatenia rusa. Miercuri, tribunalul kazah a declarat ca a confiscat de la acuzat toate „sumele primite în calitate de mercenar”.

Citește toată știrea

Un bărbat care a luptat cu grupul Wagner în Ucraina a fost condamnat la 7 ani de închisoare în Kazahstan
Publicitate