Publicitate

Un tribunal special a decis miercuri ca ministrul francez al justitiei, Eric Dupond-Moretti, nu a abuzat de pozitia sa actuala pentru a-si regla conturile cu adversarii pe care i-a avut în cariera sa de avocat de top, relateaza Reuters.
Un orator combativ, Dupond-Moretti a fost acuzat ca nu a luat suficient de mult distanta într-un caz împotriva unui magistrat cu care se certase pe când era avocat. Alte acuzatii s-au axat pe un proces pe care l-a intentat împotriva biroului procurorului financiar cu putin timp înainte de a prelua functia de ministru.

Cour de Justice de la Republique (Curtea de Justitiei a Republicii), un tribunal special pentru oficiali guvernamentali, a declarat ca Dupond-Moretti s-a aflat într-o pozitie de conflict de interese, dar nu a fost stabilita intentia criminala si l-a exonerat de acuzatii.

Dupond-Moretti a ramas în functie pe durata anchetei si a procesului, dar un verdict de vinovatie ar fi pus presiune asupra presedintelui Emmanuel Macron – care a ajuns la putere în 2017 promitând sa faca curatenie în politica -sa-si demita ministrul.

El va ramâne în functia de ministru al justitiei, a declarat premierul Elisabeth Borne, care a salutat decizia. Dupond-Moretti, care a negat orice abatere în timpul procesului, a parasit instanta fara a face niciun comentariu. Avocatii sai au declarat ca hotarârea „pune capat anilor în care (ministrul) a fost acuzat pe nedrept”.

Partidul politic de extrema stânga France Insoumise (Franta neînduplecata) a criticat achitarea, spunând ca aceasta arata ca tribunalul special, prezidat atât de judecatori, cât si de parlamentari, ar trebui desfiintat. Jerome Karsenti, un avocat al asociatiei anticoruptie Anticor, a declarat ca tribunalul special a fost prea indulgent cu cei de la putere.

De la crearea sa în 1993, Cour de Justice de la Republique a organizat doar noua procese oficiale, inclusiv cel al lui Dupond-Moretti. Printre acuzatii din trecut s-a numarat fostul ministru de finante si actuala sefa a Bancii Centrale Europene, Christine Lagarde. În 2016, aceasta a fost gasita vinovata de neglijenta în legatura cu o plata guvernamentala. Ea a scapat de pedeapsa si si-a pastrat postul la FMI.

Citește toată știrea

Ministrul francez al justiţiei a fost găsit nevinovat în procesul în care era acuzat de conflict de interese
Publicitate