Publicitate

Din aceasta toamna, femeilor li se va putea reduce vârsta standard de pensionare în functie de numarul de copii nascuti si crescuti, potrivit Legii 360/2023, art. 51, care va intra în vigoare de la 1 septembrie 2024. Reducerea este de sase luni pentru fiecare copil, conditia fiind ca aceste femei sa aiba realizat stagiul complet de cotizare contributiv.

 
Perioada cea mai mare de reducere o vor avea femeile cu sapte sau mai multi copii. Ele vor putea iesi mai repede la pensie cu 3 ani si 6 luni. Trebuie precizat faptul ca reducerea vârstei de pensionare se aplica si în cazul în care numarul de copii cuprinde si copii adoptati si crescuti pe o perioada de cel putin 13 ani.

Concret, conform legii, femeile care au nascut si crescut copii pâna la vârsta de 16 ani beneficiaza de reducerea vârstei standard de pensionare cu sase luni pentru fiecare copil. Daca are doi copii va beneficia de o reducere a vârstei de pensionare cu un an, iar în cazul în care creste trei copii, vârsta standard de pensionare i se va reduce cu 1 an si 6 luni, asta pâna la un numar de sapte copii, pentru care femeia va avea o reducere de 3 ani si sase luni la vârsta de pensionare.

Vârsta de pensionare în România este prevazuta diferit pentru femei si barbati, iar atingerea ei depinde de data nasterii. Potrivit Mariei Andronache, directorul Casei Judetene de Pensii Iasi, în anul 2024 au vârsta standard de pensionare femeile nascute între noiembrie 1961 si august 1962.

Conform datelor de la Ministerul Muncii, în februarie 2024 pot iesi la pensie femeile nascute în decembrie 1961, vârsta asiguratului fiind de 62 de ani si 2 luni. Stagiul complet de cotizare va fi 32 de ani si 5 luni, iar stagiul minim de cotizare 15 ani. Cele nascute în perioada aprilie – august 1962 se vor pensiona la 62 de ani si 3 luni. În noiembrie 2024, stagiul complet de cotizare va fi 32 de ani si 9 luni, potrivit Ministerului Muncii.

Cât priveste anul viitor, au vârsta standard de pensionare femeile nascute în perioada septembrie 1962 – iunie 1963. 

CITESTE SI: Pensia medie din judetul Iasi este mai mica decât cea din Prahova, Cluj sau Timis

Citește toată știrea

Minus 6 luni/copil. Mamele ies mai devreme la pensie, din toamnă. Amănunte de la şefa Casei de Pensii Iaşi
Publicitate