Publicitate

Romanul e o vasta colectie de personaje, evenimente, case, mâncaruri, obiecte care, dupa cum isi va da seama cititorul dupa ce va fi citit sase sute de pagini, pot fi cuprinse sub un singur nume: Istanbul. 
Este prima carte publicata de Orhan Pamuk dupa decernarea Premiului Nobel pentru Literatura (2006), o epopee moderna, desfasurata pe parcursul a mai bine de patru decenii (1969-2012), în centrul careia se afla unul dintre milioanele de „personaje secundare” ale Istanbulului: iaurgiul si bragagiul Mevlut Karatas. Povestea adeseori înduiosatoare a contraeroului Mevlut Karatas, cu bucuriile, sensibilitatile, izbînzile si, mai ales, esecurile sale, este de fapt povestea „celuilalt Istanbul”, a vînzatorilor stradali, a cartierelor de baraci, a imigrantilor din Anatolia care ajung sa schimbe, treptat, textura si stilul de viata traditional al orasului, pe valul ambiguu al pribegiilor moderne. Modernizarea orasului, pe fundalul eternelor framîntari politice, se asociaza cu disparitia unor îndeletniciri traditionale, cu modificarea dramatica a peisajului uman, cu nenumarate înfrîngeri personale, nevazute si nestiute, care marcheaza destinele „generatiilor pierdute” ale Istanbulului contemporan.

DESPRE AUTOR

Orhan Pamuk s‑a nascut în 1952, la Istanbul, si a crescut într‑o familie numeroasa, asemanatoare acelora pe care le descrie în romanele Cartea neagra si Cevdet Bey si fiii sai, într‑o zona înstarita din Nisantası. La douazeci si trei de ani, Orhan Pamuk hotaraste sa devina romancier; traieste retras în apartament si începe sa scrie. Cu exceptia unei perioade de trei ani petrecute la New York, a locuit numai la Istanbul. Scrie romane de treizeci de ani si nu a avut niciodata alta meserie. Cartile i‑au fost traduse în peste cincizeci de limbi, iar unul dintre cele mai apreciate romane ale sale, Ma numesc Rosu, a cîstigat în anul 2003 IMPAC Dublin Literary Award. În 2006, Orhan Pamuk a primit Premiul Nobel pentru Literatura, numarîndu‑se printre cei mai tineri laureati ai sai.

De marti, 20 februarie 2024, la chioscurile de presa, numai cu Ziarul de Iasi: “O ciudatenie a mintii mele” de Orhan Pamuk  

Partener: Fundatia Antibiotice Stiinta si Suflet

Pret: 20 lei

Citește toată știrea

“O ciudățenie a minții mele” de Orhan Pamuk
Publicitate