Publicitate

Câstigul salarial mediu net în decembrie 2023 a crescut cu 314 lei, la 5.079 lei, fata de luna noiembrie 2023. Valorile cele mai mari ale câstigului salarial mediu net s-au înregistrat în industria petroliera (12.710 lei), iar cele mai mici în hoteluri si restaurante (2.825 lei), conform INS.
Câstigul salarial mediu net în decembrie 2023 a fost 5.079 lei, în crestere cu 314 lei (plus 6,6-) fata de luna noiembrie 2023, arata datele publicate de Institutul National de Statistica (INS). Valorile cele mai mari ale câstigului salarial mediu net s-au înregistrat în fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului (12.710 lei), iar cele mai mici în hoteluri si restaurante (2.825 lei).

”În luna decembrie 2023, câstigul salarial mediu brut a fost 8.301 lei, cu 535 lei (plus 6,9-) mai mare decât în luna noiembrie 2023. Câstigul salarial mediu net a fost 5.079 lei, în crestere cu 314 lei (plus 6,6-) fata de luna noiembrie 2023. Valorile cele mai mari ale câstigului salarial mediu net s-au înregistrat în fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului (12.710 lei), iar cele mai mici în hoteluri si restaurante (2.825 lei)”, arata datele INS.

Comparativ cu luna decembrie a anului precedent, câstigul salarial mediu net a crescut cu 15,5-. Indicele câstigului salarial real a fost 108,3- în luna decembrie 2023 fata de luna decembrie 2022. Indicele câstigului salarial real a fost 106,3- în luna decembrie 2023 fata de luna noiembrie 2023. Fata de luna octombrie 1990, indicele câstigului salarial real a fost 253,3-, cu 15,1 puncte procentuale mai mare decât cel înregistrat în luna noiembrie 2023. În cursul anului se înregistreaza fluctuatii ale câstigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale si a primelor de sarbatori, în special în lunile luate ca baza de comparatie (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenteaza cresterile sau scaderile în functie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urma, la estomparea fluctuatiilor câstigului salarial lunar la nivelul întregului an.

Evolutia câstigului salarial real depinde, atât de fluctuatiile câstigului salarial mediu net, cât si de rata inflatiei. În luna decembrie 2023, în majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul câstigului salarial mediu net a crescut comparativ cu luna noiembrie 2023, ca urmare a acordarii de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru sarbatorile de iarna, pentru performante deosebite sau al 13-lea salariu), drepturi în natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, cresterile câstigului salarial mediu net s-au datorat realizarilor de productie ori încasarilor mai mari (în functie de contracte/proiecte), cât si reducerilor de personal cu câstiguri salariale mai mici fata de medie, din unele activitati economice.

Cele mai semnificative cresteri ale câstigului salarial mediu net la nivel de sectiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat dupa cum urmeaza: cu 57,1- în extractia carbunelui superior si inferior, cu 34,8- în extractia petrolului brut si a gazelor naturale, respectiv cu 32,9- în productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat; între 20- si 30- în transporturi pe apa, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), depozitare si activitati auxiliare pentru transporturi, tiparirea si reproducerea pe suporturi a înregistrarilor, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului; între 10- si 19,5- în industria metalurgica, tranzactii imobiliare, alte activitati extractive, fabricarea produselor din tutun, telecomunicatii, activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune, înregistrari audio si activitati de editare muzicala (inclusiv activitati de difuzare si transmitere de programe), fabricarea altor produse din minerale nemetalice, silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), captarea, tratarea si distributia apei, fabricarea altor mijloace de transport, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, colectarea si epurarea apelor uzate. Scaderile câstigului salarial mediu net fata de luna noiembrie 2023 au fost determinate de acordarea în luna precedenta de prime ocazionale, drepturi în natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, scaderile câstigului salarial mediu net au fost determinate de nerealizarile de productie ori de încasarile mai mici (în functie de contracte/proiecte).

Citește toată știrea

Salariile medii din industria petrolieră sunt de patru ori mai mari decât cele din HORECA
Publicitate