Publicitate

Zurich si Singapore sunt cele mai scumpe orase din lume, chiar înaintea New York-ului, într-un context de cresteri înca puternice ale preturilor, potrivit unui clasament publicat joi de saptamânalul The Economist, informeaza AFP.
Revista britanica estimeaza ca preturile au crescut în medie cu 7,4- pe parcursul anului în cele 173 de orase studiate, o usoara încetinire fata de inflatia record de 8,1- înregistrata în 2022. „Criza costului vietii este departe de a se fi încheiat, iar nivelul preturilor ramâne cu mult peste tendintele istorice”, noteaza Upasana Dutt, care a coordonat acest studiu care a luat în calcul pretul a 200 de produse si servicii.

„Ne asteptam ca inflatia sa continue sa scada în 2024”, a adaugat ea, ca urmare a efectului majorarii dobânzilor decise de bancile centrale pentru a combate cresterile de preturi. Zurich detroneaza New York-ul, care a fost în fruntea clasamentului anul trecut alaturi de Singapore.

Patru orase europene se claseaza printre primele zece, din cauza inflatiei care continua sa fie ridicata în cazul alimentelor si a îmbracamintii, precum si a aprecierii euro fata de dolar. Aceasta clasificare se realizeaza în dolari si, prin urmare, dupa conversia monedelor diferitelor tari în dolari. O crestere a euro fata de dolar se traduce automat în preturi mai mari în zona euro, ceea ce favorizeaza orasele din regiune.

Geneva se afla pe locul al treilea (la egalitate cu New York-ul), Parisul ocupa locul sapte înaintea capitalei daneze Copenhaga, care se afla pe locul opt, la egalitate cu Tel Aviv, care era în fruntea clasamentului în 2021. Pe de alta parte, orasele americane au cazut în clasament: Los Angeles (locul al saselea) si San Francisco (locul zece).

Cea mai mare scadere în clasament priveste orasele Moscova (locul 142) si Sankt Petersburg (locul 147), din cauza slabirii rublei, rezultat al sanctiunilor impuse Rusiei dupa invadarea Ucrainei. Cel mai ieftin oras din lume este Damasc, precedat de Teheran.

SURSA: Agerpres
 

 

Citește toată știrea

The Economist a desemnat oraşele Zurich şi Singapore ca fiind cele mai scumpe din lume
Publicitate