Publicitate

Google DeepMind a folosit inteligenta artificiala (AI) pentru a prezice structura a peste 2 milioane de materiale noi, o descoperire despre care a spus ca ar putea fi folosita în curând pentru a îmbunatati tehnologiile din lumea reala, transmite Reuters.
Într-o lucrare de cercetare publicata miercuri în revista de stiinta Nature, firma de inteligenta artificiala detinuta de grupul Alphabet, compania mama a Google, a spus ca aproape 400.000 dintre modelele sale ipotetice de materiale ar putea fi produse în curând în conditii de laborator. Aplicatiile potentiale pentru cercetare includ productia de baterii mai performante, panouri solare si cipuri de computer.

Descoperirea si sintezarea de noi materiale pot fi un proces costisitor si consumator de timp. De exemplu, a fost nevoie de aproximativ doua decenii de cercetare înainte ca bateriile cu litiu-ion, folosite astazi pentru a alimenta orice dispoziti inteligent, de la telefoane si laptopuri pâna la vehicule electrice, sa fie disponibile comercial.

”Speram ca îmbunatatirile mari ale modelelor de experimentare, sinteza autonoma si învatare automata vor scurta în mod semnificativ acea perioada de timp de 10 pâna la 20 de ani la ceva care este mult mai usor de gestionat”, a spus Ekin Dogus Cubuk, cercetator la DeepMind.

Inteligenta artificiala a DeepMind a fost instruita pe date din Materials Project, un grup international de cercetare fondat la Laboratorul National Lawrence Berkeley în 2011, alcatuit din cercetarile existente a aproximativ 50.000 de materiale deja cunoscute.

Compania a spus ca acum îsi va împartasi datele cu comunitatea de cercetare, în speranta de a accelera progresele viitoare în descoperirea materialelor. ”Industria tinde sa fie putin neclintita fata de risc când vine vorba de cresterea costurilor, iar noile materiale necesita, de obicei, ceva timp înainte de a deveni rentabile. Daca putem micsora acest lucru si mai mult, ar fi considerat o adevarata descoperire”, a spus Kristin Persson, director al Proiectului Materiale.

Dupa ce a folosit AI pentru a estima stabilitatea acestor noi materiale, DeepMind a spus ca acum îsi va concentra atentia pentru a estima cât de usor pot fi sintetizate în laborator.

Citește toată știrea

Google DeepMind a folosit inteligenţa artificială pentru a prezice structura a peste 2 milioane de materiale noi
Publicitate