Publicitate

Comisia Europeana a anuntat joi ca considera legea ungara privind „protectia suveranitatii nationale” contrara legislatiei europene, informeaza Reuters si AFP.
Comisia a precizat ca a trimis Ungariei o nota oficiala privind deschiderea unei proceduri de constatare a neîndeplinirii obligatiilor (infringement), pe motiv ca legea contravine valorilor democratice si drepturilor fundamentale ale Uniunii Europene.

O purtatoare de cuvânt a Comisiei a explicat ca aceasta si-a exprimat, dupa o „evaluare aprofundata”, îngrijorarea privind conformitatea noii legi cu „principul democratiei, drepturile electorale, respectarea Cartei Drepturilor Fundamentale a UE, protectia datelor în Uniune si mai multe reguli aplicabile pietei interne”.

Partidul de guvernamânt de la Budapesta, FIDESZ, apreciaza ca legea adoptata în decembrie anul trecut este necesara pentru protectia împotriva amestecurilor straine în politica Ungariei. Actul normativ prevede înfiintarea unei autoritati de supraveghere pentru prevenirea imixtiunilor în procesul electoral.

Despre aceasta, purtatoarea de cuvânt citata a afirmat ca „crearea unei noi autoritati învestite cu puteri extinse si a unui regim strict de supraveghere si sanctiuni risca sa dauneze grav democratiei în Ungaria”.

Oficiul independent de protectie a suveranitatii, condus de un apropiat al lui Orban, va putea ancheta „atacurile ilegale” la adresa suveranitatii nationale, inclusiv activitatile organizatiilor finantate din strainatate, iar rezultatele ar putea duce la deschiderea unor anchete judiciare. Nu exista cai de atac împotriva cererilor oficiului de a i se pune la dispozitie date sensibile si informatii private.

Pachetul legislativ, care include pedepse cu închisoarea, a fost condamnat de unele organizatii neguvernamentale, inclusiv Amnesty International, care avertizeaza ca „jurnalisti, firme, sindicate, biserici si primarii” ar putea fi tintele urmarite. Critici si adversari ai premierului Viktor Orban considera ca este vorba de un nou atac pentru reprimarea opozantilor. Statele Unite si-au manifestat „preocuparea” fata de legea „incompatibila cu valorile noastre comune de democratie, libertate individuala si stat de drept” – o reglementare care ofera guvernului „instrumente draconice care pot fi utilizate pentru a intimida si pedepsi persoanele ale caror opinii nu sunt împartasite de partidul aflat la putere”.

Guvernul ungar are la dispozitie doua luni pentru a raspunde la notificarea din partea Comisiei.

Budapesta acuza frecvent Bruxellesul si diferite organizatii straine, în special americane, ca distribuie fonduri de miliarde de euro pentru a influenta deciziile electoratului ungar, reaminteste AFP.

Executivul european a deblocat în decembrie fonduri de circa 10 miliarde de dolari pentru Ungaria, însa alte 21 de miliarde sunt în continuare inaccesibile din motive legate de diferite proceduri privind nerespectarea statului de drept. AGERPRES

 

Citește toată știrea

UE consideră legea suveranităţii din Ungaria contrară legislaţiei europene
Publicitate