Publicitate

Marian Cretu, un tânar de 21 de ani, student la Facultatea de Agricultura USV Iasi a fost în Africa pentru a ajuta! 
La întoarcere, ne a relata despre cum a fost experienta aceasta pentru el, dar si despre trairile si aventurile sale din timpul misiunii din Uganda. Ce înseamna, de fapt, a fi voluntar, de ce (nu) poate oricine sa se dedice unei astfel de cauze si ce satisfactii personale îti pot aduce actiunile de voluntariat, ne dezvaluie acest tânar cu o dragoste de viata si de semeni absolut molipsitoare. 

,,În perioada 13 ianuarie- 10 februarie 2024, am calatorit în zona centrala a Ugandei, aproape de linia Ecuatorului, prin intermediul unui foarte bun prieten, care se ocupa cu ajutorarea persoanelor din medii defavorizate din România, si pe plan extern, din Africa. Experienta a fost una deosebita, având ocazia sa experimentez pe propria piele modul de viata al locuitorilor Africii. Privind în urma la timpul petrecut acolo, pot spune ca as repeta, fara urma de ezitare aceasta experienta’’, ne marturiseste Marian.

Luptând sa schimbe în bine vietile altora, voluntarii descopera, adesea, ca propriile vieti le-au fost schimbate chiar de catre cei pe care îi ajuta. Este si cazul tânarului student la Facultatea de Agricultura din Iasi. „Au fost câteva aspecte pe care le-am observat si m-au marcat prin faptul ca mi-au schimbat modul de gândire si perspectiva asupra vietii. Strabatând câteva dintre satele lor, ne-am apropiat de mai multe familii si am observat cum este traiul lor de zi cu zi. Multe dintre aceste familii nu au posibilitati financiare, acces la educatie, servicii medicale, curent electric si magazine. Hrana lor principala consta în radacini, matoke, cassava (manioc) si cartofi dulci; orezul fiind un aliment prea scump pentru a fi consumat în fiecare zi. Acesta este consumat doar de Paste si Craciun, de catre familiile mai înstarite. Desi în Africa cresc câteva soiuri de fructe, diferite de ale noastre, în România diversitatea fructelor, legumelor si plantelor medicinale este mult mai mare”, mai adauga voluntarul. 

Zâmbetul apropie oamenii, o bomboana si mai mult…

De multe ori „viata bate filmul”. În sprijinul acestei afirmatii vine si experienta tânarului Marian Cretu, care a vazut empatie la fiecare pas în rândul africanilor. ,,În toata aceasta perioada, m-a marcat faptul ca foarte multi dintre africani desi nu au încaltaminte si îmbracaminte, totusi ei arata empatie unul fata de celalalt, deseori împrumutându-si hainele între ei pentru a merge la scoala si biserica. Cu toate ca ei traiesc într-o saracie lucie, acestia continua sa zâmbeasca. Copiii sunt foarte respectuosi, iar în momentul în care le ofeream o simpla bomboana, acestia faceau o plecaciune în semn de multumire, iar bucuria le radia pe fata. Bunul-simt al copiilor putea fi marcat la fiecare pas, dar cel mai reprezentativ moment la care am reflectat a fost când aproximativ 800 de copii îsi asteptau rabdatori rândul, uneori chiar si o ora, pentru a primi o portie de orez cu fasole. Recomand cât mai multor persoane sa faca voluntariat în scopuri umanitare, deoarece, pe masura ce africanii intra mai des în interactiune directa cu alti oameni, devin tot mai deschisi, aratând iubire fata de cei care îi ajuta, destramând ideile gresite care îi prezinta ca fiind niste oameni izolati. Eu am fost foarte entuziasmat si am simtit o împlinire sufleteasca ajutând oamenii, în ciuda conditiilor precare (tântari, malarie, lipsa hranei, temperaturi ridicate), recunostinta din ochii lor acoperind toate aceste neajunsuri. Împreuna putem contribui la educarea africanilor si facilitarea accesului lor catre civilizatie. Alegând sa fii voluntar te vei schimba tu, dar împreuna cu tine si persoanele din jurul tau”, adauga Marian Cretu, tânarul de 21 de ani, student la Facultatea de Agricultura USV Iasi, specializarea Agricultura.

„Calatoria pâna în Uganda a fost lunga, am facut-o cu avionul, iar la aeroport am fost asteptati de prietenii nostri care cunosc zona, neavând probleme cu mijloacele de transport”.

 Vaccinat si protejat…în calatorii!

Prevenirea bolilor infectioase în timpul calatoriilor în tari exotice, trebuie sa fie o prioritate, mai adauga tânarul voluntar. ,,Pregatirea pentru plecarea în Africa consta în administrarea dozelor de vaccin obligatorii pentru bolile specifice. De asemene,a este foarte important pentru cei care se deplaseaza în zona ecuatoriala sa se testeze periodic pentru malarie”.

Sursa: Facebook USV

Citește toată știrea

Un student la USV Iași, voluntar pentru copiii din Africa
Publicitate