Publicitate

​Jocurile Olimpice de la Paris vor fi printre cele mai importante evenimente sportive ale anului 2024, iar organizatorii au venit cu o decizie interesanta în ceea ce priveste medaliile care vor fi acordate câstigatorilor.
Unique symbol of a dream coming true.The ultimate reward for a victory or a podium finish!They carry in their hearts an actual fragment of the Eiffel Tower.Here are the #Paris2024 Olympic and Paralympic medals.@Olympics @Paralympics pic.twitter.com/08VLwyVwq6— Paris 2024 (@Paris2024) February 8, 2024 Ca la orice competitie, cei mai buni sportivi vor fi recompensati cu medalii.

Pe fata celor 5.084 de medalii, hexagonul de fier provenit din Turnul Eiffel, având logo-ul Paris-2024, emana raze modelate în metalul distinctiei. Pe verso se afla figuri gravate ale zeitei victoriei, Atena Nike, stadionului panathenaic si Acropolelor, impuse de Comitetul International Olimpic (CIO), la care Comitetul de organizare Paris 2024 a obtinut autorizatia exceptionala de a adauga silueta Turnului Eiffel.

Disciplina sportiva la care este acordata medalia este înscrisa pe marginea distinctiei.

 

Presedintele Comitetului de organizare (COJO), Tony Estanguet, a explicat, joi, la prezentarea medaliilor, ca ideea Turnului Eiffel a fost „unanima” si a multumit primariei pariziene, Societatii Turnului Eiffel, condusa de Jean-Francois Martins, pentru oferirea de bucati neutilizate din Turnul Eiffel.

„Obtinerea unei medalii înseamna obtinerea unei bucati de istorie, iar aceasta medalie olimpica înseamna o bucatica din Franta, o parte din patrimoniul nostru.” – a declarat, joi, Martin Fourcade, presedintele Comisiei sportivilor din cadrul COJO, fost campion olimpic.

Cele 18 grame din Turnul Eiffel incluse în fiecare medalie au fost extrase din bucati din „Doamna de Fier” provenite din renovari ale monumentului si pastrate într-un hangar secret de la periferia Parisului.

Fiecare medalie are un diametru de 85 de mm, 9,2 mm grosime, de greutati diferite, 529 grame cea de aur, 525 grame cea de argint, 455 grame cea de bronz.

Bijuteria Chaumet, proprietatea LVMH, partener premium al Jocurilor Olimpice si Paralimpice, a desenat si conceput medaliile în atelierele din Place de Vendome.

Un obisnuit al comenzilor speciale si al discretiei, Chaumet, nascut în 1780, a creat piese unice pentru împarati, regine, maharajahi, actrite, dansatoare, dar niciodata medalii sportive.

Jocurile Olimpice vor avea loc în perioada 26 iulie – 11 august, iar cele Paralimpice între 28 august si 8 septembrie.

Citește toată știrea

VIDEO Medaliile de la Olimpiada din Paris vor avea bucăți dinTurnul Eiffel
Publicitate