Publicitate

Aproximativ sase tone de materiale pirotehnice au fost confiscate, iar politistii au dat amenzi de aproape 200.000 de lei, în decurs de doua luni, în cadrul actiunii ”Pirotehnic” initiata de IGPR la nivel national. De asemenea, zeci de persoane sunt cercetate penal pentru nerespectarea regimului articolelor pirotehnice.
Politia Româna a transmis joi, printr-un comunicat de presa, ca în perioada 25 septembrie 2023 – 5 ianuarie 2024, Directia Arme, Explozivi si Substante Periculoase desfasoara actiunea nationala „Pirotehnic”, pentru prevenirea, constatarea si combaterea evenimentelor cauzate de nerespectarea prevederilor legale care reglementeaza detinerea, comercializarea, importul, transferul, depozitarea si utilizarea articolelor pirotehnice, de catre persoanele fizice si juridice, cu precadere în perioada sarbatorilor de iarna.

Actiunea este structurata pe doua faze. Prima faza a început la data de 25 septembrie 2023, fiind finalizata, la data de 13 noiembrie 2023, iar a doua faza se deruleaza, în perioada, 14 noiembrie 2023 – 5 ianuarie 2024.

În cadrul primei faze a actiunii, au fost verificate toate societatile comerciale autorizate, care desfasoara operatiuni cu articole pirotehnice, în special cele care efectueaza importuri/transferuri, în vederea recomercializarii catre terte persoane juridice, sub aspectul respectarii regimului legal al acestor produse. 

Totodata, au fost identificate persoanele fizice si juridice neautorizate, care au comercializat articole pirotehnice, fara respectarea prevederilor legale.

“Astfel, politistii au efectuat 581 de controale la persoanele fizice si juridice autorizate/neautorizate sa desfasoare operatiuni de import/transfer/comercializare articole pirotehnice, precum si la cele care efectueaza jocuri de artificii. Astfel, au fost constatate 62 de infractiuni ce au ca obiect nerespectarea regimului articolelor pirotehnice, fiind cercetate penal 60 de persoane. Politistii au aplicat 91 de sanctiuni contraventionale, în valoare totala de 105.100 de lei, fiind date si 4 avertismente”, au precizat politistii. 

În urma controalelor, au fost indisponibilizate, în vederea confiscarii, 4.442 de kilograme de articole pirotehnice din categoriile de pericol P1, P2, T1, T2, F1, F2, F3 si F4.

De asemenea, au fost efectuate 155 de actiuni de prevenire privind regimul materiilor explozive si pirotehnice.

Totodata, în faza a doua a actiunii nationale „Pirotehnic”, în perioada 14 – 24 noiembrie 2023, au fost indisponibilizate, în vederea confiscarii, 1.318 kilograme de articole pirotehnice din categoriile de pericol F1, F2, F3, F4 si P1, în valoare totala de aproximativ 60.000 de lei.

“Au fost constituite 24 de dosare penale, în cadrul carora s-au constatat 31 de infractiuni si au fost aplicate 24 de sanctiuni contraventionale, în valoare de 83.500 de lei”, a precizat sursa citata. 

Politia Româna face mai multe recomandari:

-Sa cumparati articole pirotehnice doar de la persoane fizice/juridice autorizate!

-La achizitionarea de articole pirotehnice verificati eticheta. Acestea sa fie inscriptionate în limba româna! 

-Sa sesizati politia când constatati ca sunt vândute ilegal articole pirotehnice!

Politistii reamintesc faptul ca articolele pirotehnice de divertisment din categoria F1 pot fi puse la dispozitie pe piata numai persoanelor care au împlinit vârsta de 16 ani.

De asemenea, articole pirotehnice de scena din categoria T1 si alte articole pirotehnice din categoria P1 pot fi puse la dispozitie pe piata numai persoanelor care au împlinit vârsta de 18 ani.

Politistii au transmis ca folosirea articolelor pirotehnice este interzisa în urmatoarele situatii: 

a) între orele 24.00 si 6.00, cu exceptia perioadelor autorizate, precum si a evenimentelor de interes local, national sau international, în baza aprobarii autoritatilor locale;

b) la o distanta mai mica de 50 de m de constructiile de locuinte cu pâna la 4 niveluri si la mai putin de 100 de m fata de cele cu peste 4 niveluri;

c) la o distanta mai mica de 500 de m de instalatiile electrice de înalta tensiune, de locurile de depozitare si livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalatiile de gaze;

d) la o distanta mai mica decât cea prevazuta de reglementarile în vigoare pentru obiectivele chimice si petrochimice ori pentru alte obiective care prezinta pericol de incendiu sau explozie;

e) în locurile în care exista riscul producerii de alunecari de teren, avalanse sau caderi de pietre;

f) pe drumurile publice deschise circulatiei rutiere, pe aleile pietonale si în spatii deschise cu aglomerari de persoane;

g) la o distanta mai mica de 500 de m de paduri.

Politistii au mai precizat faptul ca este infractiune si se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda:

a) orice operatiuni cu articole pirotehnice efectuate fara drept;

b) comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 si P1 catre persoane care nu au împlinit vârsta de 18 ani;

c) comercializarea catre publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de catre pirotehnicieni.

Citește toată știrea

Acţiunea naţională „Pirotehnic” – Aproximativ şase tone de materiale explozive au fost confiscate
Publicitate