Publicitate

Pierderea auzului afecteaza peste 60- dintre adultii cu vârsta de 70 de ani si peste din Statele Unite si se stie ca este legata de un risc crescut de dementa. Motivul acestei asocieri însa nu este pe deplin înteles. 
Într-un nou studiu, cercetatori din domeniu încearca sa înteleaga asocierea dintre pierderea auzului si riscul crescut de dementa.

O echipa de cercetatori de la Universitatea San Diego din California si de la Institutul de Cercetare în Sanatate Kaiser Permanente Washington a folosit teste de auz si imagistica prin rezonanta magnetica (RMI) pentru a determina daca deficienta de auz este asociata cu diferente în anumite regiuni ale creierului.

Cercetatorii au raportat recent în Journal of Alzheimer`s Disease ca persoanele înrolate în acest studiu observational, care aveau deficiente de auz, prezentau diferente microstructurale în zonele auditive ale lobului temporal si în zonele cortexului frontal implicate în procesarea vorbirii si a limbajului, precum si în zonele implicate în functia executiva.

Aceste rezultate sugereaza ca deficienta de auz poate duce la modificari în zonele creierului legate de procesarea sunetelor, precum si în zonele creierului care sunt legate de atentie, spun cercetatorii.

„Efortul suplimentar implicat de încercarea de a întelege sunetele poate produce modificari în creier care duc la un risc crescut de dementa”, a declarat într-un comunicat cercetatorul principal Linda K. McEvoy, profesor emerit al Scolii de Sanatate Publica si Stiinta Longevitatii Umane de la UC San Diego.

Potrivit specialistilor, interventiile care ajuta la reducerea efortului cognitiv necesar pentru a întelege vorbirea – cum ar fi utilizarea subtitrarilor la televizor si la filme, subtitrarile în direct sau aplicatiile „vorbire-text (speech-to-text)”, protezele auditive si accesarea unor medii linistite în loc de spatii zgomotoase – ar putea fi importante pentru protejarea creierului si reducerea riscului de dementa.

Echipa a adunat date dintr-un studiu longitudinal privind îmbatrânirea sanatoasa care a inclus date dintr-o cohorta a locuitorilor dintr-o suburbie din San Diego, lansat în 1972.

Pentru aceasta analiza, 130 de participanti la studiu au fost supusi unor teste de prag auditiv în cadrul vizitelor la clinici de cercetare între 2003 si 2005 si, ulterior, au fost supusi unor scanari RMN între 2014 si 2016.

Rezultatele studiului arata ca deficienta de auz este asociata cu modificari cerebrale specifice la nivel regional care pot aparea din cauza deprivarii senzoriale si a efortului sporit necesar pentru a întelege stimulii de procesare auditiva.

Potrivit prof. Emilie T. Reas, de la Facultatea de Medicina a UC San Diego, unul dintre autori, constatarile subliniaza importanta protejarii auzului prin evitarea expunerii prelungite la sunete puternice, purtarea de protectie auditiva atunci când se folosesc instrumente puternice si reducerea utilizarii medicamentelor ototoxice.

 

Citește toată știrea

Deficiența de auz, asociată cu modificări cerebrale
Publicitate