Publicitate

Un agent imobiliar a ramas în libertate dupa ce a încasat „comisioane”, laudându-se ca poate urgenta retrocedarea unor foste proprietati funciare din zone scumpe ale orasului. Lungii ani de asteptare provocati de lentoarea institutiilor publice însarcinate cu retrocedarile i-au dat lui Dan Besliu posibilitatea unei îmbogatiri rapide.
Unui iesean i-a fost recunoscut abia în 2009, dupa 18 ani de demersuri, dreptul de proprietate asupra unei suprafete de 1,8 ha de teren arabil situat pe raza fostei Ferme a PCR „Carpati”, din Valea Lupului. Sentinta judecatoreasca nu fusese însa pusa în aplicare pâna în 2017, când Besliu s-a întâlnit cu mandatarul fostului proprietar. Besliu s-a laudat ca poate interveni pe lânga un functionar ADS pentru a urgenta punerea în posesie, dar în schimbul unui „comision” de 10- din valoarea terenului. La acea data, cele 1,8 ha de teren erau evaluate la 900.000 euro. Din „comision”, Besliu a apucat sa încaseze 5.600 euro si 150 lei. Discutiile din cursul întâlnirilor cu mandatarul au fost înregistrate de acesta din urma, care l-a si denuntat procurorilor DNA. În acelasi an, sub acelasi pretext, Besliu mai pretinsese de la o alta persoana 10.000 de euro pentru a intermedia retrocedarea a 13,9 ha de teren.

Besliu a fost trimis în judecata în decembrie 2020 pentru trafic de influenta, fiind condamnat de magistratii Tribunalului în octombrie anul trecut la 2 ani si 10 luni de închisoare, dar cu suspendarea executarii pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani.

Sentinta a fost contestata de procurori, care au cerut înasprirea pedepsei si executarea ei în regim de detentie. O contestatie a fost depusa si de Besliu, care a cerut dimpotriva micsorarea pedepsei sau chiar achitarea, pentru ca fapta sa nu ar fi fost prevazuta de legea penala ori nu ar fi fost savârsita cu vinovatia prevazuta de lege. El si-a bazat apelul pe faptul ca procurorii DNA nu ar fi avut dreptul sa-l ancheteze. DNA efectueaza urmarirea penala în cazul infractiunilor de trafic de influenta, dar în cazul conducatorilor de institutii publice. Or, Besliu era un simplu agent imobiliar. Faptele sale ar fi trebuit anchetate de procurorii Parchetului de pe lânga Tribunal.

Aceasta opinie a fost respinsa de judecatori, care au invocat suma mare pretinsa de Besliu pentru „serviciile” sale de intermediere, care atragea competenta DNA. Nici cu privire la vinovatia acestuia, judecatorii nu au avut niciun dubiu. Procurorii adusesera suficiente probe pentru a demonstra ambele fapte de trafic de influenta. Nici DNA nu a reusit sa-i convinga pe magistrati sa schimbe prima sentinta.

Magistratii Curtii de Apel au apreciat ca ancheta si procesul prin care trecuse vor reprezenta pentru Besliu un avertisment suficient de puternic pentru ca acesta sa nu mai încalce legea. „Instanta are în vedere posibilitatile de îndreptare ale inculpatului, pe care le apreciaza ca fiind ridicate, fiind vorba de o persoana pe deplin integrata social, casatorit, studii medii, are o ocupatie stabila – agent imobiliar, este la primul contact cu legea penala, motiv pentru care angrenarea acestuia în sfera ilicitului penal nu poate fi considerata drept urmarea adoptarii unui mod de viata în acest sens, ci o activitate relativ izolata, pe care acesta nu va mai fi înclinat sa o repete ca urmare a condamnarii prezente”, au explicat judecatorii. Curtea de Apel a respins ambele apeluri, sentinta fiind definitiva. 

Citește toată știrea

Agentul imobiliar care „urgenta” retrocedările, pedepsit, dar în libertate. „E deplin integrat social, cu ocupație stabilă”
Publicitate