Publicitate

Presedintele Consiliului Judetean ajunge în fata judecatorilor. Dupa o ancheta desfasurata pe parcursul unui an si jumatate, Costel Alexe a fost trimis în judecata de procurorii DNA pentru luare de mita si instigare la delapidare. Alaturi de acesta, va fi judecat, pentru dare de mita, delapidare si fals în înscrisuri sub semnatura privata si fostul director al combinatului Liberty Galati, Bogdan Grecu, alaturi de doua subordonate.
Costel Alexe este acuzat ca în aprilie 2020, pe când îndeplinea functia de ministru al Mediului, i-ar fi cerut lui Bogdan Grecu mai multe produse din tabla, în cantitate totala de 22 de tone. Produsele, respectiv tabla cutata, teava patrata, teava rectanculara si rulouri de tabla, trebuiau predate pentru ca ministrul sa dispuna alocarea catre combinatul Liberty Galati a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera si pentru a manifesta indulgenta la monitorizarea masurilor luate de combinat pentru închiderea unei halde de zgura. Halda, cu un volum total de aproximativ 50 milioane de tone, ar fi trebuit închisa înca din 2009, data stabilita în cursul negocierilor pentru aderarea la Uniunea Europeana. Neînchiderea ei, alaturi de alte depozite neconforme a dus la trimiterea României de doua ori în judecata în fata Curtii de Justitie a UE. „Depozitul respectiv era unul dintre cele 68 de depozite neînchise pentru care statul român a fost condamnat de Curtea de Justitie a Uniunii Europene, în anul 2018, pentru neîndeplinirea obligatiei asumate ca stat membru al UE de a le închide cât mai repede. Ca urmare, România trebuie sa raporteze periodic situatia depozitelor mentionate în cuprinsul hotarârii CJUE”, au mentionat procurorii DNA într-un comunicat. Produsele solicitate de Alexe, în valoare totala de aproape 100.000 lei, au fost livrate în doua transe, pe 23 aprilie si 7 iulie 2020, la sediul din Sculeni a unei societati comerciale administrate de Raluca Alexe, fosta sotie a presedintelui CJ. Ulterior, Grecu ar fi cerut unor subalterne de la combinat sa întocmeasca în fals doua contracte de sponsorizare prin care sa se justifice scoaterea din gestiune a materialelor si livrarea acestora catre Alexe.

Alexe neaga tot

Fostul ministru a negat ieri acuzatiile aduse de procurorii DNA, afirmând ca nu ar fi conditionat niciodata exercitarea atributiilor sale de primirea vreunui folos material. Într-un comunicat de presa, Alexe si-a prezentat pe larg activitatea în fruntea Ministerului Mediului, sustinând totodata ca în aceasta calitate nu avea nicio atributie prin care ar fi putut influenta acordarea certificatelor verzi catre combinatul din Galati. „Singura atributie a ministerului avizator este ordinul de ministru prin care lista cu beneficiarii este publicata spre transparenta. Repet pentru a nu lasa loc de interpretari: indiferent de numele ministrului, el nu poate influenta procesul de acordare, care este un automatism pe care ministrul, la finalul procedurii tehnice, îl semneaza spre a-l face public. Drept dovada, combinatul siderurgic Liberty Galati a primit si în 2018 si în 2019 si în 2020 aproape acelasi numar de certificate verzi. Absurdul situatiei este ca pe procedura de avizare eu nici macar nu figurez ca semnatar, lucru stiut si consemnat de documentele avute la dispozitie de procurori, dar ignorat”, a precizat Alexe.

Acesta sustine ca dosarul nu cuprinde probe concrete, ci doar speculatii, lucru ce urmeaza sa fie demonstrat în instanta. „De acum încolo, voi avea posibilitatea sa îmi demonstrez nevinovatia. Sunt încrezator ca adevarul va fi scos la lumina, iar la finalul acestei etape voi putea arata tuturor ca sunt un om de buna-credinta si nu am încalcat legea”, a încheiat presedintele CJ.

Dosar de Înalta Curte

Cum faptele de care este acuzat Alexe au fost comise în perioada în care acesta era ministru, cazul sau va fi analizat de magistratii Înaltei Curti de Casatie si Justitie. Procurorii au dispus sechestrarea produselor de tabla primite de Alexe de la Liberty Galati, cerând instantei supreme confirmarea masurii asiguratorii. 

Citește toată știrea

Alexe, la judecată în dosarul Tabla. Înalta Curte va decide. El neagă tot

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate