Publicitate

Expozitia de arta contemporana „Anatomii vegetale” a artistei Atena-Elena Simionescu, curatoare: Lacramioara Stratulat, va fi deschisa publicului, în perioada 9–19 februarie 2024, în Galeria principala a Institutului Român de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia. 
Vernisajul fostului rector al UNAGE Iasi între anii 2012-2020, actual pesedinte de Senat al institutiei, va avea loc vineri, 9 februarie, ora 17. 

25 de lucrari expuse

Artista va expune la Venetia 25 de lucrari, de dimensiuni variabile, tehnica mixta pe pânza si gravura experimentala pe hârtie. Atena-Elena Simionescu evoca anatomii estetice dedicate naturii vegetale si spiritului uman, construind naratiuni vizuale subiective. 

“Ancorata în tendintele artei contemporane si orientata într-o proportie importanta catre gravura experimentala, expozitia «Anatomii vegetale» face trimitere la simbolurile si sensurile structurilor vegetale si asocieri ale acestora cu sensurile conditiei umane, creând un univers fantastic si iluzoriu”, au scris reprezentantii universitatii.

De asemenea, este propus un ciclu de personaje simbolice, receptarea conceptelor conducând, dincolo de prezenta imaginii, catre directii vizuale si trasee grafice care cultiva cultura fragmentului sau a detaliului. Gravurile scot în evidenta forme si structuri compuse si recompuse, în crearea unor noi identitati grafice, anatomii vizuale vegetale metamorfozate într-un dialog complex cu figura umana. Imprimate în maniera proprie, neconventional si experimental, mergând de la gravura clasica pâna catre amprenta si monotip, lucrarile au caracter de unicat, fie ca sunt imprimate pe hârtie sau pe pânza.

Cine este Atena-Elena Simionescu?

Atena–Elena Simionescu este prof.dr. la Departamentul Arte Plastice – Grafica, Facultatea de Arte Vizuale si Design a Universitatii Nationale de Arte “George Enescu” din Iasi. A fost Decan al Facultatii de Arte Vizuale si Design între 2008 si 2012. În perioada 2012–2020 a fost Rector al Universitatii Nationale de Arte “George Enescu” din Iasi, iar din 2020 este presedinte al Senatului. Din 2018, este conducator de doctorat la Scoala Doctorala de Arte Vizuale. Activitatea sa de creatie artistica si de cercetare este axata pe analiza si dezvoltarea gravurii experimentale, a ilustratiei si a constructiei grafice. A participat la numeroase expozitii nationale si internationale si a expus în muzee si galerii nationale si internationale. Printre care: Premiul I la Bienala de Gravura “Gabriel Popescu”, Complexul National Muzeal “Curtea Domneasca” din Târgoviste (2015); a expus la Salonul de Grafica si Fotografie Româneasca, editia a II-a, ICR si Fundatia “Inter–Art”, New York (2015); expozitia „Anatomia memoriei” la Galeria de Arta Five Plus din Viena (2015); Premiul al II-lea la Bienala Internationala de Gravura de la Chisinau (2015); Premiul publicului la Triennale Européenne de l’Estampe Contemporaine – Estampadura de Rignac (Aveyron) (2013); Premiul JAWK II la Trienala Internationala de Xilogravura “Kiwa” de la Kyoto (2007).

Citește toată știrea

Atena Simionescu, fost rector al Universităţii de Arte Iaşi, expune de astăzi la Veneţia
Publicitate