Ateneul National din Iasi a preluat în administrare Baia Turceasca, cladire transformata în Centru International de Arta Contemporana (CIAC). Consiliul Local (CL) a aprobat, ieri, cu o singura abtinere, transferul dreptului de administrare. În plen, reprezentanti ai societatii civile au solicitat retragerea proiectului de pe ordinea de zi.
Primaria si-a motivat decizia de a face acest transfer întrucât, pâna ieri, CIAC era administrat de o directie a municipalitatii fara personalitate juridica, fiind vorba despre Directia Exploatare Patrimoniu, un compartiment care gestioneaza în special terenuri publice, parcari si baze de agrement.
Reprezentanti ai societatii civile au solicitat ieri ca CIAC sa devina o institutie culturala independenta si sa nu fie asociata cu Ateneul, o institutie „care promoveaza cu preponderenta forme de cultura traditionala, divertismentul si spectacolul bulevardier”.
„Ateneul nu a contribuit cu nimic la formarea si dezvoltarea scenei de arta contemporana din Iasi. Aceasta institutie nu are expertiza necesara pentru a concepe si a derula programe culturale specifice artei contemporane si nici expertiza unei încadrari a CIAC la nivelul institutiilor similare de pe scena internationala de arta. Administrarea CIAC de catre Ateneu ar reprezenta o ingerinta serioasa, fireste injusta, a politicului în spatiul de libera exprimare culturala si în viata comunitatii culturale locale”, a declarat, în plen, Catalin Gheorghe, profesor de arta contemporana la Universitatea de Arte.
El a adaugat ca preluarea cladirii de catre Ateneu ar fi perceputa ca „o solutie de avarie, de compromis, de impas organizational si cultural, de lipsa de imaginatie administrativa, de blocaj în dezvoltarea culturala”. În final, el a solicitat Primariei organizarea unei dezbateri pentru a stabili modul în care sa fie administrat CIAC, o astfel de solicitare având sprijinul mai multor ONG-uri care au desfasurat activitati artistice la Baia Turceasca.
Solicitarea nu a avut ecou în plen: proiectul a fost aprobat cu o sustinere larga a consilierilor, fiind înregistrata o singura abtinere, cea a lui Razvan Timofciuc (recent exclus din USR), în timp ce consilierii PNL, USR, PSD si PMP au votat în favoarea proiectului.
„Aceasta cladire nu poate fi înstrainata, administrarea trebuie, nici macar nu este la îndemâna mea, sa fie publica pe perioada celor 5 ani minim pâna când se finalizeaza perioada de sustenabilitate asumata prin intermediul contractului de finantare europeana. (…) Ateneul nu este o solutie de avarie, ci una intens studiata pentru ca a fost institutia culturala cu cea mai mare crestere din punct de vedere al desfasurarii actului artistic la nivel national”, a comentat primarul Mihai Chirica.
Edilul sef al Iasului a adaugat ca CIAC va gazdui în continuare evenimente propuse de organizatii neguvernamentale conform specificului centrului.