Publicitate

Luna decembrie deschide sezonul noilor alegeri pentru conducatorii institutiilor iesene de învatamânt superior pe o perioada de 5 ani. Procesele electorale  se vor desfasura, în marea lor majoritate, pe parcursul urmatoarelor patru luni.
Dupa Universitatea de Stiintele Vietii din Iasi (USV), se pregatesc de alegeri în luna ianuarie, respectiv februarie, Universitatea de Medicina si Farmacie ,,Gr. T. Popa” si Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) . În ceea ce priveste Universitatea Tehnica ,,Gheorghe Asachi” (TUIASI), înca nu a fost validat calendarul în biroul electoral universitar.

Calendarul alegerilor la USV 

Alegerile pentru functia de rector al USV Iasi sunt programate în data de 6 decembrie 2023, în intervalul orar 9.00 – 17.00. Locul de desfasurare va fi Aula Magna “Haralamb Vasiliu”, din Corpul central al Universitatii. Astfel, cadrele didactice si reprezentantii studentilor în Consiliile facultatilor si Senat sunt rugati sa se prezinte la vot cu cartea de identitate. Ulterior, pe 11 decembrie va avea loc Sedinta Senatului pentru validarea rezultatelor alegerii Rectorului, urmând ca trei zile mai târziu Ministerul Educatiei sa confirme rectorul.

Numirea prorectorilor de catre noul rector, dupa confirmarea acestuia, cu consultarea Senatului este programata în perioada 4 – 8 martie 2024. Mentionam ca în acelasi interval va fi organizat si concursul pentru functiile de decan. Validarea concursurilor pentru aceste functii va începe pe 22 martie si se va încheia pe 25.

Calendarul alegerilor la UAIC

La Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” depunerea candidaturilor pentru functia de Rector va fi  în perioada 26 februarie – 1 martie 2024. Ulterior, Turul I de alegeri este programat pe 12 martie, urmând ca pe 13 sa fie afisate rezultatele provizorii. Dupa rezolvarea contestatiilor de pe 15 martie, Turul II este programat pe 18 martie, sedinta de Senat pentru validarea Rectorului fiind în perioada 19-25 martie.

Desemnarea prorectorilor începe pe 15 aprilie si se încheie pe 14 mai. De pe 15 mai pâna pe 13 iunie se desfasoara concursul si desemnarea decanilor. 

Calendarul alegerilor la UMF

Calendarul alegerilor la UMF Iasi a fost aprobat în sedinta Senatului de pe data 21 noiembrie. Conform hotarârii Senatului, calendarul este urmatorul: pe 8 ianuarie – depunerea candidaturilor pentru toate functiile de conducere/structurile de conducere; 9 ianuarie – publicarea listei candidatilor înainte de contestatii.

Între 10-11 ianuarie este programata depunerea si solutionarea contestatiilor, în timp ce pe 12 ianuarie va avea loc prezentarea candidaturilor în fata comunitatii academice.

Pe 15 ianuarie – Turul I de scrutin – vot în Departamente pentru Director de Departament, Consiliile Departamentale, Consiliul Facultatii, Senat si Rector. Apoi, pe 18 ianuarie – Turul II de scrutin. În perioada  19-22 ianuarie vor fi validate rezultate alegerilor în Consiliul Departamentului, Consiliul Facultatii si Senat, astfel încât pe 23 ianuarie sa aiba loc transmiterea la ME a dosarului de confirmare a Rectorului, împreuna cu Metodologia proprie de alegeri.

Citește toată știrea

Când vor fi aleși rectorii universităților din Iași ? Calendarul alegerilor la fiecare instituție de invățământ superior
Publicitate