Publicitate

Conform traditiei, nicio propunere venita din partea consilierilor opozitiei nu a fost aprobata. Social-democratii se asteptau ca liberalilor sa le lipseasca un vot, pe motiv de conflict de interese. Însa acestia din urma au profitat de un esec al PNL Neamt care reclamase la ANI un consilier din coalitia majoritara a CJ Neamt.
Socotelile opozitiei din Consiliul Judetean s-au naruit ieri, când liberalii – prezenti toti 17, ca niciodata – au votat bugetul croit pentru anul în curs de administratia PNL a judetului. Cu doar o zi înainte, era data ca certa imposibilitatea exercitarii votului de catre consilierul PNL Marius Minea, angajat al unei societati la care CJ detine peste 99 la suta din actiuni (ApaVital SA), iar sotia este consilier în cadrul CJ. De asemenea, unul dintre cei doi consilieri care voteaza neconditionat alaturi de PNL era anuntat absent – si a si lipsit de la sedinta de plen de luni.

CITESTE SI: Cum arata bugetul judetului pe anul 2024: mai mare ca anul trecut, dar tot cu putine investitii

Majoritatea rezultata de aici, de doar 18 voturi, n-ar fi fost suficienta pentru ca proiectul bugetului sa fie adoptat. Ba chiar se vorbea de o tradare din grupul PSD, „votul de aur” pentru ca majoritatea efectivului CJ (19 voturi) sa fie întrunita. În cele din urma toti cei 17 consilieri liberali, inclusiv Marius Minea, au votat „pentru” si, împreuna cu votul presedintelui Costel Alexe si cel al lui Adrian Acostoaiei (PMP), s-au adunat cele 19 ridicari de mâini.

„Salariul nu reprezinta un folos material”

Votul i-a luat prin surprindere pe social-democrati, care se asteptau ca proiectul bugetului sa pice la prima încercare de aprobare a lui. Salvarea votului lui Marius Minea a venit in extremis, de la Neamt. Un consilier judetean de acolo (Pro România), aflat într-o situatie similara – el, angajat la Directia Generala de Asistenta Sociala, iar sotia, la Spitalul Judetean din subordinea CJ Neamt –, a fost reclamat cu doi ani în urma (de catre PNL Neamt) la Agentia Nationala de Integritate. Inspectorii ANI au sustinut însa ca „bugetul judetului Neamt pe anul 2022 contine exclusiv dispozitii cu caracter general referitoare la bugetul celor doua entitati” si ca nu e vorba de conflict de interese întrucât consilierul si sotia lui „beneficiaza doar de salariul aferent functiilor detinute, conform contractelor individuale de munca”. Cum „salariul nu reprezinta un folos material”, potrivit inspectorilor ANI, participarea consilierului respectiv la votarea bugetului judetului „nu este de natura sa genereze existenta unui conflict de interese”, iar petitia (depusa de PNL Neamt) a fost clasata.

Stanciu: „Buget de subzistenta”

„Avem un buget de securitate (sociala, n.r.), un buget de subzistenta”, a descris Cristian Stanciu, liderul grupului de consilieri ai PSD, structura cheltuielilor prevazute pentru anul în curs. „Acest buget nu are un orizont de dezvoltare administrativa”, a adaugat el. De altfel, din cele aproape doua miliarde de lei de la capitolul „Cheltuieli” doar ceva mai mult de un sfert (27 la suta, respectiv 500 de milioane de lei) merge pe investitii. O suma de patru ori mai mare a alocat CJ Bihor pentru dezvoltare, a amintit liderul PSD, care a dat si exemplul altor administratii de judet mai perfomante decât Iasi la investitii.

Exclusiv din laboratorul PNL, nimic de la opozitie

De remarcat ca un amendament – pregatit si de PSD, dar retras, si de cei de la USR – privind amenajarea si construirea de statii pentru transportul public în judet a fost respins de liberali. Curios este ca Programul de Transport Judetean, anulat de instanta, venea la pachet cu necesitatea amenajarii inclusiv a capetelor de linie aflate la intrarile în Iasi, nu doar a statiilor pe trasee. De altfel, conform traditiei de 30 de ani a CJ, toate propunerile venite de la opozitie au fost respinse de majoritatea PNL-PMP fara drept de apel.

CITESTE SI: Nu ne mai comparam cu “greii”? Cel mai mare judet din tara are buget mai mic decât Bihorul sau Constanta

În schimb, un amendament prezentat în plenul CJ de un consilier PNL prin care se suplimenteaza cu 250 de mii de lei alocarea de fonduri pentru biserica a trecut în unanimitate. 

Citește toată știrea

Bugetul judeţului, adoptat la mustaţă. Nici un amendament din opoziţie nu a fost aprobat de coaliţia la putere
Publicitate