Publicitate

„În primul rând, vreau sa-mi prezint scuzele spectatorilor care au venit la meci si au îndurat chinul de a urmari unul dintre cele mai slabe jocuri din istoria Politehnicii. Desi am avut în fata un adversar cu multe slabiciuni, pe toate palierele, care putea fi învins fara probleme, nu am fost în stare sa ne atingem obiectivul. Acest lucru este inadmisibil!
Pâna acum, am dat vina pe rezultatele slabe pe toata lumea, numai pe mine – nu. Acum, îmi asum întreaga responsabilitate pentru rezultat si pentru pozitia mult sub asteptari din clasament. Sunt principalul vinovat!

Am fost încapatânat, am crezut ca le stiu pe toate. Nu am luat în considerare repetatele avertismente primite, am continuat sa fac fel de fel de modificari de sistem, de pozitionari ale jucatorilor, am facut schimbari gresite. Cred ca aceste inovatii pe care le tot încerc bulverseaza echipa, întârzie aparitia unor automatisme, absolut necesare.

Îmi cer iertare si pentru alte erori mari pe care le-am facut: am fost inconstant în evaluarea jucatorilor, pe care i-am adus si îndepartat de la o saptamâna la alta, am dat o multime de declaratii aiuritoare, am avut pretentii exagerate. Nu asa face un profesionist! Trebuia sa-i urmez exemplul lui Dorinel Munteanu, care bazându-se pe harnicie si organizare, e deasupra noastra, desi are mult mai putini bani si jucatori mai slabi ca ai mei.

Sunt constient ca iesenii, care ofera din buzunarul lor peste doua milioane de euro pe an, bani cu care s-ar putea face multe în oras, merita sa fie mândri de echipa lor, nu sa plece suparati acasa dupa fiecare meci. Sunt constient ca domnul Sfaiter, fara care, practic, nu existam ca antrenor, si care face atâtea sacrificii pentru Poli, merita sa vina în Copou sa se relaxeze, nu sa se împovareze cu griji suplimentare.

De aceea, promit ca ma voi schimba si voi gasi solutiile necesare pentru a duce echipa macar pe un loc fara griji, daca nu la mijlocul clasamentului. În actualul campionat, care e modest, nu am scuze daca nu stam lejer în primele zece echipe ale tarii”.

Nitica istorie

Asa ar fi fost frumos sa înceapa discursul antrenorului Politehnicii Iasi, Leo Grozavu, dupa meciul cu FC Voluntari, de sâmbata, în care Poli a mai facut-o o data de oaie.

Reamintim, formatia antrenata de Leo Grozavu nu a fost în stare sa treaca de o echipa, FC Voluntari, care nu prea are ce cauta în Liga I, din mai multe motive: priza la public, valoarea scazuta a bancii tehnice, subtirimea lotului de jucatori etc. Mai grav decât rezultatul, 0-0, a fost calitatea exprimarii Politehnicii, care a facut, din nou, un joc extrem de slab. Mai slab decât la Botosani, unde a pierdut rusinos, si poate pe acelasi palier cu prestatia de la Sfântu Gheorghe, când Iasi a fost dezmembrata, 0-6.

Iar antrenorul putea continua astfel:

„Stiu ca Politehnica nu a cucerit niciodata vreun trofeu, asa cum s-a întâmplat si la alte cluburi de traditie de provincie. Asa a fost la Farul, de exemplu, pâna la venirea lui Hagi, iar U Cluj are o singura Cupa.

Totusi, numai în ultimii zece ani Iasul a fost în cupele europene, în 2016, a câstigat doua play-out-uri, a avut 15 meciuri fara înfrângere în Liga I în 2017, a fost o data în play-off, în 2018. Iar pe vremea celui mai iubit antrenor iesean de dupa 1989, regretatul Ionut Popa, Poli nu a stat etapa de etapa în subsolul clasamentului, asa cum se întâmpla acum. La primul lui meci pe banca, în 2004, dupa ce Poli avea doua puncte în noua etape, Iasi a batut în Ghencea pe o Steaua care excela în cupele europene si apoi a terminat lejer la mijlocul clasamentului. Iar Popa avea atunci la dispozitie un pusti, Adi Cristea, sau jucatori fara staif, ca Arcanu, Toma, Ir. Ionescu, Perenyi, Miclea, Mitruc, Bogdanovic, Ciubotariu sau Bîlba. Apoi, în 2007, cu alte trupe formate din multi fotbalisti de care nu s-a mai auzit nimic dupa plecarea lor de la Iasi, ca Homei, Milea, Ilie, Sfîrlea, Naidin, Paruolo, Pecnik sau Bersnjak, singura exceptie fiind Andrei Cristea, Politehnica lui Popa învingea în Copou echipe de Liga Campionilor, Steaua si CFR Cluj.

Iar acum nu suntem în stare sa batem Voluntari sau sa ne cream macar o ocazie! Mor de ciuda ca se întâmpla asta!”

De ce taci, Cornateanu?

Iar finalul ar fi putut fi acesta:

„Mi-a spus secundul meu, Mugurel Cornateanu, pe care l-am certat ca a lasat echipa la greu în 2021, ca Pancu avea conditii de judeteana la ultima prezenta a Iasului în Liga I. N-a avut vreun cantonament în vara, a început campionatul cu 12 jucatori, în tot sezonul de toamna nu s-a platit vreun salariu, toti cei trei portari de atunci câstigau împreuna cât jumatate din salariul portarului de acum, echipa nu avea unde sa se antreneze, nocturna a picat cu Farul de s-a pierdut un meci în care Poli conducea, antrenorul principal câstiga aproape cât preparatorul meu! Iar Iasul tot putea sa se salveze daca Nicolo Napoli nu pierdea toate cele patru meciuri din play-out de acasa, un egal si o victorie fiind suficiente pentru salvare.

Acum, am la dispozitie conditii la ani lumina fata de Pancu. Primarul Chirica nu se amesteca deloc, în spatele echipei e si un om potent financiar, primim de trei ori mai multi bani de la bugetul local fata de 2021, salariile, uriase fata de atunci, sunt platite la timp, am facut patru cantonamente, deplasari si de trei zile, am stat la hoteluri de top si ne-am pregatit unde e cel mai bine, am adus 22 de jucatori, tot ce mi-am dorit, foarte multi trecuti pe la echipe nationale, mai am înca patru secunzi, doi cu licenta PRO, unul cu licenta A.

De aceea, nu am vreo scuza daca nu scot cât mai rapid echipa din subsolul clasamentului. Le promit tuturor ca voi face în asa fel încât Politehnica sa justifice investitiile, financiare si sufletesti, facute în ea”.

Grozavu a sters pe jos cu simbolurile Iasului!

În loc de a merge pe directiile amintite si a-si turna cenusa în cap, Grozavu, care a facut din nou o multime de erori (fel de fel de experimente tactice nereusite, permutari de jucatori care-i bulverseaza pe actorii din teren, schimbari halucinante etc.), a dat sâmbata, cu toate puterile!, cu bâta în balta nu numai sportiv, ci si declarativ. La finalul unui meci în care echipa sa si-a creat ZERO ocazii de gol si a expediat mai putine suturi pe poarta decât o trupa care în alte vremuri ar fi avut emotii pentru mentinerea în esalonul doi, cel care pâna la 57 de ani, pe care-i împlineste în vara, nu are vreun trofeu câstigat ca antrenor i-a pus la punct pe fanii Politehnicii si a calcat în picioare istoria Iasului si toate numele mari care au trudit în Copou.

Uitând rezultatele onorabile din trecut ale Politehnicii, obtinute în conditii net inferioare celor actuale, când Poli are cea mai mare sustinere de la bugetul local din România, un om de afaceri, Cornel Sfaiter, care baga adânc mâna în buzunar atunci când e nevoie, sponsorizari fara precedent, salarii uriase, conditii de pregatire de exceptie, transferuri pe banda rulanta, cu multi jucatori cunoscuti, care au dat randament consistent la alte cluburi.

Atacul inconstient al lui Grozavu, care pare ca nu poate fi tinut în frâu de nimeni, nu a facut decât sa toarne gaz peste vâlvataia nemultumirilor care ardea mocnit, de ceva vreme, în Copou. Astfel, focul a ajuns acum la dimensiuni consistente si, fara rezultate imediate, care sa-l mai domoleasca, va cuprinde întreaga „casa”! Cine are urechi de auzit, sa auda…

Citește toată știrea

FOTBAL – Cu bâta în baltă! Un discurs ratat de un antrenor fără inspiraţie, fără logică, fără diplomaţie
Publicitate