Publicitate

Salarizarea este principala preocupare pentru 35- dintre angajati, în timp jumatate dintre salariati nu doresc sa vina mai mult de o zi pe saptamâna la birou, arata rezultatele unui studiu publicat, joi, de o companie de consultanta.
Potrivit EY 2023 Work Reimagined Survey, desi atragerea si pastrarea talentelor sunt preocupari majore pentru angajatorii din întreaga lume, mai mult de o treime (35-) dintre angajati sunt susceptibili sa renunte la locul de munca în urmatoarele 12 luni. În acest context, Generatia Z (38-) si Milenialii (37-) sunt cei mai predispusi sa plece.

În acelasi timp, sondajul de specialitate constata o neconcordanta între asteptarile si motivatiile angajatilor si cele ale angajatorilor, majoritatea (58-) angajatorilor considerând ca încetinirea cresterii economice reduce probabilitatea ca angajatii sa demisioneze. Astfel, mai putin de jumatate (47-) dintre angajati sunt de acord, iar 22- nu sunt de acord, ceea ce îi face pe angajatori sa riste sa subestimeze fluiditatea continua a pietei muncii.

Raportat la sondajul efectuat în 2022, în acest an, salariul a ramas principala preocupare a angajatilor (35-). Totusi, salariul s-a clasat pe locul al treilea în topul preocuparilor angajatorilor, care se concentreaza mai mult pe atragerea de noi talente (37-) si pe pastrarea talentelor (34-).

Totodata, majoritatea angajatorilor (84-) considera ca oferirea de flexibilitate va avea un impact pozitiv asupra capacitatii lor de a recruta talente, însa doar 63- dintre angajati sunt de acord cu acest lucru.

Referitor la flexibilitatea programului de lucru si întoarcerea la birou, 47- dintre angajatori prefera ca personalul lor sa fie la birou doua-trei zile pe saptamâna, însa 50- dintre lucratori au declarat ca sunt dispusi sa vina la birou cel mult o zi pe saptamâna.

„Cu toate acestea, angajatii sunt atrasi de activitatile de la birou care sunt centrate pe mentinerea legaturii sociale (36-), colaborarea cu colegii (30-) si construirea si mentinerea relatiilor (29-). Desi angajatii nu viziteaza mai frecvent birourile din imobilele de clasa A, care beneficiaza de cele mai bune facilitati si locatii, sondajul constata ca investitia în imobile de înalta calitate este corelata pozitiv cu o serie de rezultate cheie ale fortei de munca, inclusiv cultura, productivitatea si retentia. Exista un decalaj clar între optimismul angajatorilor si cel al angajatilor în ceea ce priveste alinierea conducerii cu privire la noile modalitati de lucru. În timp ce 73- dintre angajatori sunt de acord ca managerii si conducerea sunt aliniati în ceea în privinta noilor modalitati de lucru (de exemplu, programul de lucru, timpul liber, munca la distanta si munca hibrida), doar 55- dintre angajati sunt de acord”, se mentioneaza în raportul EY.

De asemenea, angajatii care raporteaza niveluri ridicate de încredere, autonomie si grija din partea conducerii au de 2,3 ori mai multe sanse de a fi de acord cu faptul ca firma lor a gestionat cu succes presiunile externe în ultimii doi ani, respectiv cu 40- mai putine intentii de a demisiona.

Pe subiectul inteligentei artificiale generative (GenAI), 48- din totalul respondentilor din rândul angajatilor anticipeaza ca aceasta tehnologie va îmbunatati flexibilitatea, în timp ce 84- dintre angajatori au afirmat ca utilizeaza în prezent sau planuiesc sa utilizeze GenAI în urmatoarele 12 luni. Cu toate acestea, doar 18- dintre companii si-au declarat intentia de a oferi cursuri de formare pentru dezvoltarea de competente în GenAI.

Studiul EY a fost realizat în perioada mai – iulie 2023 si a colectat raspunsuri de la 18.625 de respondenti, dintre care 17.050 de angajati si 1.575 de angajatori, din 22 de tari si 25 de sectoare industriale.

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 395,442 de angajati în peste 700 de birouri în 150 de tari si venituri de aproximativ 49,4 miliarde de dolari în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2023. AGERPRES

Citește toată știrea

Jumătate dintre angajaţii globali vor să vină cel mult o zi pe săptămână la birou
Publicitate